Dyniowe pierogi z serem

Moja rodzina nie mogła się nadziwić tym pierogom 🙂 Pierogi nie muszą być zawsze takie same. Do pierogowego ciasta dodałam dyniowego puree i uzyskałam najlepsze pierogi pod słońcem 🙂 Pysznie smakują i mają ten piękny żółciutki kolor. Rozweselą Was w najbardziej pochmurne jesienne dni.
Dodatek dyni nie zmienił smaku pierogów, a jedynie wpłynął na konsystencję ciasta. Miałam wrażenie przy wyrabianiu, że jest bardziej miękkie niż zwykłe ciasto. Puree z dyni możemy zamrozić i takie pierogi przygotować również zimą. Gorąco polecam 🙂

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250 g mąki (około 1,5 szklanki),
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta soli,
  • ciepła woda (około 1/3 szklanki),
  • NADZIENIE:
  • 400g twarogu półtłustego,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • Kilka kropel aromatu cytrynowego,


PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajko, cukier(do smaku) i aromat cytrynowy, mieszamy. Do nadzienia możemy dodać także skórkę startą z 1 cytryny.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i puree z dyni. Stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietaną, posypane cukrem i szczyptą cynamonu. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ilość wody w przepisie na ciasto jest orientacyjna i zależy od gęstości dyniowego puree. Jeśli puree nie będzie tak gęste to należy użyć jej odrobinę mniej.
2) Nadzienie możemy wzbogacić również 2 łyżkami rodzynek.



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij