"Weekendowa Cukierenka" wita Was już po raz trzeci 🙂
Za oknami już zima, ale kalendarzowa jesień wciąż trwa. Stąd moja propozycja ciasta z warzywem, które najbardziej z jesienią się kojarzy - oczywiście chodzi o dynię. Jesienią dynia króluje na moim stole. Oprócz zup, naleśników z dynią czy racuchów, bułeczek bardzo chętnie przygotowuje ciasta z dynią w roli głównej. Tym razem padło na sernik i to był strzał w dziesiątką. Inspiracją był dla mnie sernik zobaczony na stronie Kwestia Smaku. Zmodyfikowałam znacznie jego wersję.
Sernik z dynią to najpyszniejszy sernik jaki jadłam, jest lekki jak chmurka, bardzo kremowy i słodki. Polecam go wszystkim smakoszom serników i dyni. Puszysty, kremowy sernik z intrygującym dodatkiem dyni i wykończeniem ze śmietanki i glazury brzoskwiniowej zaskoczy każdego.
Sernik jest przepyszny, najlepszy jaki jadłam i jaki udało mi się upiec. Sekret tkwi w masie serowej, do której dodane jest mleko skondensowane, śmietana kremowa i oczywiście mus z dyni.

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- ciasteczka maślane np. Digestive 1 opakowanie,
- 1/2 kostki masła
- MASA SEROWA:
- 1 szklanka puree z dyni,
- 1 kg sera zmielonego trzykrotnie,
- 5 jajek,
- 2 żółtka,
- 3/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego,
- 1/2 szklanki kremówki,
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1 cukier wanilinowy,
- ŚMIETANKA NA WIERZCH:
- 200g śmietany 18%,
- 3 łyżki cukru
- GLAZURA BRZOSKWINIOWA:
- 150 g dżemu brzoskwiniowego,
- 3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Przygotowujemy spód z ciastek. Ciastka kruszymy na "pył". Masło rozpuszczamy i dodajemy do ciastek, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na tortownicę delikatnie wygładzając. Spód pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Spód po wyjęciu studzimy.
MASA SEROWA: Kolejno przygotowujemy masę serową. Do dużej miski wkładamy wszystkie wymienione składniki mieszamy dużą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach i wylewamy do formy ze spodem posmarowanej masłem na brzegach. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy półtorej godziny.
Śmietanę mieszamy z cukrem. Po wyjęciu sernik chwilkę studzimy - ewentualnie gdyby wierzch mu się przypiekł to go ścinamy - i smarujemy śmietaną i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni.
Przygotowujemy glazurą brzoskwiniową. Dżem i wodę wkładamy go garnka i zagotowujemy. Jeszcze gorącą glazurą polewamy zapieczoną śmietaną. Sernik studzimy, zdejmujemy poręcz i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach. Brzegi mogą być zapieczone więc można formę wyłożyć papierem do pieczenia lub je ściąć. Można go podawać z sosem toffee. Życzę smacznego 🙂

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową
Baaaaaardzo polecam. Dynię dodawałam dotąd przede wszystkim do zupy i gulaszu, ale w serniku sprawdza się fantastycznie!
Justyna wygląda przepysznie! Cieszę się, że smakował 😉
Sernik przepyszny! Zrobiłam wariacje i dodałam skórkę z pomarańczy i zamieniłam polewę na kajmakową, wyszło super!
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗