Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Jesienią nie może zabraknąć dyniowych wypieków. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na proste i smaczne do przygotowania dyniowe bułeczki. Grzebyki dyniowe mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate, mają oryginalny kształt. Będą idealne na śniadanie podane  z kubkiem gorącej herbaty lub kakao, można zabrać je do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, a także podać na deser. Moim zdaniem to obowiązkowy jesienny wypiek, polecam 🙂

Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 450g mąki,
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant,
  • 2 czubate łyżki puree z dyni,
  • ½ łyżeczki soli,,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 70g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • Dodatkowo:
  • Słoiczek powideł śliwkowych (około 250g),
  • 1 jajko+1 łyżka mleka,
  • Cukier gruboziarnisty

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło. Podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści.. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat waniliowy i dyniowe puree. Dodajemy letnie mleko, mieszamy. Następnie wsypujemy drożdże i stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).




Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy prostokąty. W każdym prostokącie robimy pionowe nacięcia w równych odległościach na głębokość 1-2cm. Na każdym prostokącie układamy porcję powideł śliwkowych i zwijamy grzebyki tak, aby nacięcia znalazły się u góry. Grzebyki odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem gruboziarnistym. Bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienia.

Smacznego 🙂

Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij