Ciasto z dyni

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂
Za oknem ciągle biało, zimno, a ja z utęsknieniem wypatruje już wiosny 🙂 Zawsze latem i jesienią robię spore zapasy z owoców i warzyw, aby móc się cieszyć ich smakiem zimową porą. Tak więc gdy za oknem szaro i ponuro postanowiłam sięgnąć do zamrażarki po puree z dyni. I w ten oto sposób pyszne, korzenne ciasto o wspaniałym słonecznym kolorze zagościło na moim stole 🙂
Ciasto pięknie pachnie, podczas pieczenia ten smaczny zapach unosi się w całym domu. Smakuje naprawdę wspaniale i znika z zawrotnym tempie z talerza 🙂 Gorąco polecam 🙂
Składniki:
  • 300 g puree z dyni,
  • 4 jaja,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g cukru
  • 320 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 200 ml oleju,
  • 2 łyżki miodu,
Przygotowanie:
 
Mąkę mieszamy z resztą przypraw. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo, miksując na wolnych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami. Następnie wlewamy olej ciągle miksując i kolejno puree z dyni. Pod koniec miksowania wlewamy miód. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut (sprawdzamy czy patyczek będzie suchy). Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź