Dyniowe pankejki

Kto mnie zna ten wie, że uwielbiam placuszki 🙂 Zarówno te na słodko, jak i wytrawne 🙂 Na blogu znajdują się już placuszki dyniowe, których głównymi składnikami oprócz dyni są rodzynki i serek.

Natomiast dzisiejsze placuszki są po prostu dyniowe, są mięciutkie, słodkie, mają piękne żółty kolor. Warto je przygotować jeśli tylko dysponujemy dyniowym puree. Co ważne, możemy je przygotować o każdej porze roku, jeśli odpowiednio zakonserwujemy dyniowe puree.

Składniki:

 

  • 1  jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta  soli,
  • 250g puree z  dyni,
  • 1,5-2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1,5 łyżki  masła,

 

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i szczyptę soli, ucieramy mikserem. Następnie dodajemy dyniowe puree, roztopione masło i miksujemy. Kolejno dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, aż powstanie gęste ciasta, troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką ciasto formując okrągły kształt. Placuszki smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź