Dyniowe ślimaczki a’la cinnamon rolls

Witajcie niedzielnie 🙂 Zapraszam na drugi przepis w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Oba wpisy są iście jesienne. Wczoraj prezentowałam Wam drożdżówki ze śliwkami, a dziś przepyszne dyniowe ślimaczki, które przykuły moją uwagę na blogu Mirabelki. To zdecydowanie jeden z najlepszych dyniowych wypieków tej jesieni. Bułeczki są mięciutkie, o pięknym żółtym kolorze, smakują i pachną korzennymi przyprawami, a kropkę nad i stanowi pyszna serkowa polewa – mówię Wam po prostu niebo w gębie – gorąco polecam!




Dyniowe ślimaczki

Dyniowe ślimaczki

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 450g mąki,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 200g puree z dyni,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • ½ szklanki ciepłego mleka,
  • 40g masła,
  • Szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 50g miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru trzcinowego,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • DODATKOWO:
  • 3-4 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek,
  • POLEWA:
  • 50g serka kremowego,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki syropu klonowego,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO DROŻDŻOWE: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby rozczyn zaczął pracować. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Jajko mieszamy z pozostałym cukrem i dyniowym puree. Dodajemy rozczyn i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto.




Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 60x25cm. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie, zostawiamy 3cm marginesu wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ciasno zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Powstałą roladą kroimy na 12 równych części.

Prostokątną formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy w formie jeden obok drugiego. Smarujemy je roztopionym masłem. Układamy je luźno, bo urosną podczas pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 30-40 minut aż staną się złociste z wierzchu. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

NADZIENIE: Miękkie masło o temperaturze pokojowej mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.

POLEWA: Serek kremowy miksujemy z cukrem pudrem i syropem klonowym. Cukier puder dodajemy stopniowo. Przygotowanym lukrem polewamy ślimaczki.

Życzę smacznego 🙂

Dyniowe ślimaczki

Dyniowe ślimaczki

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij