Racuchy dyniowe

Witam ciepło i słonecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Pora na kolejny jesienny przepis, tym razem są to pyszne, mięciutkie racuchy dyniowe. Ich przygotowanie to zaledwie chwila czasu, a wprost rozpływają się w ustach i mają przepiękny, żółciutki kolor. Idealne do popołudniowej kawki, polecam.

Składniki:

 

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta  soli,
  • 200g puree z  dyni,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120-150g  mąki,
  • 60ml  mleka,
  • olej do głębokiego smażenia,

 

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, szczyptę soli i całość ubijamy mikserem. Następnie dodajemy dyniowe puree, mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mleko, całość mieszamy, powinno powstać gęste, klejące się ciasto. W garnku rozgrzewamy olej.

Łyżką wkładamy porcję ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego 🙂
Uwaga:
1) Puree z dyni powinno być dość suche. Jeśli używamy dyni zwyczajnej to proponuję odsączyć je np. na gazie.
2) Ilość mąki zależy od rodzaju dyni. Przy dyni zwyczajnej należy dać jej troszkę więcej.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź