Sernik dyniowy

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dzisiaj na sernik z jesiennym akcentem. Jest to sernik o pięknym, żółtym kolorze z brązową polewą udekorowany świeżymi figami i kuleczkami z białej czekolady. Sernik dyniowy, bo o nim mowa, to jeden z moich ulubionych jesiennych serników. Jest kremowy i delikatny. Nie pęka. Wychodzi równy jak stół. Co więcej, jest dość szybki i prosty do przygotowania. Wystarczy zmiksować tylko ze sobą kilka składników i masa serowa jest gotowa. Sam spód też przygotujecie ekspresowo, bo jest to spód ciasteczkowy czyli zmielone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem.

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

Aby przygotować taki sernik potrzebujemy puree z dyni. Puree z dyni to po prostu zmiksowana, upieczona do miękkości dyni. I do wypieków z dynią gorąco polecam Wam odmianę Hokkaido. Używam praktycznie tej do słodkich wypieków dyniowych.

Sernik dyniowy udekorowałam polewą kajmakową, którą doskonale znacie z sernika kajmakowego. Bardzo lubię połączenie dyni i karmelu.

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

Więcej przepisów na ciasta z dynią

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Niezwykle kremowy, delikatny, pyszny sernik z jesiennym akcentem. Zachwyca smakiem i wyglądem.

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 80g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 300g puree z dyni,
  • 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie,
  • 5 jajek,
  • 2 żółtka,
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530g),
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (75g),
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • POLEWA KAJMAKOWA
  • 170g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki masła
Składniki na sernik dyniowy

Składniki na sernik dyniowy

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, puree z dyni i śmietanę kremówkę wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.

* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

**  Mleko skondensowane słodzone używam najczęściej z Gostynia.

*** Zamiast mleka skondensowanego można dać półtorej szklanki cukru czyli około 300g.

Przygotowanie sernika dyniowego

Przygotowanie sernika dyniowego

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i puree z dyni.  Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Sernik ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 90 minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie to polewamy go polewą i chowamy do lodówki.

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

POLEWA KAJMAKOWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować mikserem. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik.

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

Sernik dyniowy z polewą kajmakową

Jeśli przygotujesz sernik dyniowy to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





8 komentarzy

  1. Upiekłam sernik w wersji halloweenowej i dodałam na wierzch krem cynamonowy ze skórką pomarańczową zamiast polewy oraz trochę dekoracji 🎃 Wyszedł super wysoki i kremowy!

    • cukiereczek

      Pięknie się prezentuje! 😍 Bardzo mi miło

      • Dobre. Myślę, że nie raz je powtórzę. Jak zawsze lekko zmodyfikowałam. Dodałam posypkę cykrowa i skórkę pomarańczy.

        • cukiereczek

          Pychotka ♥️

  2. Sernik przepyszny,polaczenie dyni,mleka skondensowanego i sera jest idealne.Kremowa konsystencja .Sernik rozplywa sie w ustach.Bardzo polecam ten przpis..

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję! Sernik wygląda pięknie 🙂

  3. Sernik wyszedł obłędny. Bardzo polecam wszystkim do korzystania z przepisów ponieważ warto się inspirować takimi osobami jak Pani. Poprostu nic jak brac się do działania. Pięknie dziękuje za tak inspirujące przepisy z tego bloga.

    • cukiereczek

      Dziękuję ślicznie za takie ciepłe słowa ! 🙂
      A sernik wygląda jak marzenie, piękny.

Zostaw odpowiedź