Gofry z jabłkami to moje tegoroczne odkrycie. Śmiało mogę napisać, że z pewnością będę je robiła przez całą jesień. Delikatnie słodkie, maślane, z nutą cynamonu, wilgotne...po prostu pyszne. Zdecydowanie to mój jesienny comfort food.
Najlepsze przepisy na placki z jabłkami - zobacz TUTAJ.
Pewnie spytacie mnie, czy takie gofry są chrupiące tak jak te z przepisu podstawowego? Nie. Gofry z jabłkami to inny rodzaj gofrów. Nie możemy od nich oczekiwać takiej lekkości i puszystości jak od tradycyjnych gofrów. Są mięsiste i wilgotne, niczym placki z jabłkami, i równie wciągające. Na pewno nie można się im oprzeć i poprzestać na jednym.
Gofry z jabłkami otrzymamy przez dodanie do ciasta gofrowego startych jabłek. Ciasto gofrowe powstaje przez utarcie masła z cukrem, następnie z jabłkami, a na końcu przez wymieszanie z mlekiem i mąką z proszkiem do pieczenia. Proszku do pieczenia jest dość mało, a cukier można całkowicie pominąć i otrzymać w ten sposób gofry idealne dla dzieci (a szczególnie tych rozszerzających dietę).
Z czym podać gofry z jabłkami?
Najchętniej zjadam je same. Ale podsuwam Wam kilka propozycji fajnych dodatków, które będą pasowały do tych gofrów:
- Sos toffi - w rondelku umieszczamy pół szklanki śmietany kremówki i pół szklanki cukru trzcinowego. Podgrzewamy je na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Staramy się często mieszać.
- Sos karmelowy lub kajmak - sos przygotujesz według TEGO przepisu.
- Jogurt naturalny czy skyr i owoce - to w wersji dla dbających o linie.
- Sos waniliowy - według TEGO przepisu - czyli pyszny sos budyniowy.
- Syrop klonowy i masło - na ciepłym gofrze kładziemy kawałki zimnego masła i polewamy syropenm klonowym.
- Duszone jabłka i bita śmietana
- Bita śmietana i starta czekolada
- Sos czekoladowy - zagotowujemy 200g śmietanki kremowej 30% lub 36% i dodajemy 100g połamanej czekolady mlecznej lub deserowej. Odstawiamy na 3 minuty. Następnie mieszamy do połączenia.
- Nutella - przełóż ją do miseczki i podgrzej przez kilka sekund w mikrofali, aby otrzymać sos czekoladowy.
Więcej przepisów na pyszne gofry
- Gofry serowe
- Gofry z borówkami na kwaśnej śmietanie
- Gofry z czekoladą
- Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
To połączenie placków z jabłkami i gofrów w jednym. Są idealne na śniadanie, lunch czy kolację. Musisz wypróbować ten przepis na pyszne jesienne gofry!
Gofry z jabłkami
Składniki (6-8 sztuk):
- 100g masła,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1/2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka r.M,
- 200g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 150ml mleka,
- 220g startych jabłek,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka, mleko i jabłka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon. Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki.
* Do gofrów polecam użyć odmian jabłek przeznaczonych do wypieków tj. szarej renety lub antoniówki. Jeśli nasze jabłka będą słodkie, innej odmiany, to możemy nie dodawać już 1/2 łyżki cukru, ale dać sam cukier wanilinowy.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Podczas miksowania możemy kilka razy zebrać szpatułką masło ze ścianek. Ilość masła nie jest duża więc chcemy, aby dobrze się utarła na puch i połączyła z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.
* Po dodaniu jajek masę może wydawać się zwarzona. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Aby temu zapobiec przy dodaniu każdego jajka dodajemy odrobinę mąki i miksujemy na średnich obrotach miksera.
Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia, na małych obrotach miksera. Na sam koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy krótko szpatułką lub łyżką do połączenia. Ciasto na gofry jest gotowe.
Nagrzewamy gofrownicę. Ja swojej gofrownicy niczym nie smaruje, ale jeśli jest taka potrzeba to po nagrzaniu można ją natłuścić odrobią oleju. Nakładamy porcję ciasta i rozsmarowujemy ją. Ciasto jest dość gęste. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron. Gofry wyjmujemy ostrożnie patyczkiem do szaszłyków na kratkę i pozwalamy im ostygnąć. Smacznego!
* Używam gofrownicy marki Dezal o mocy 1300W. Polecam ją bardzo, bo gofry za każdym razem wychodzą idealne. Gofrownica jest ciężka, solidna. W tej gofrownicy idealne gofry z jabłkami mam po około 3 minutach i 30 sekundach.
** Dość ważne jest, aby nie otwierać gofrownicy zbyt często w trakcie pieczenia. Najlepiej przetestować na pierwszej partii gofrów ile czasu potrzeba, aby uzyskać idealnie rumiane gofry. I następne piec już odpowiednio długo.
*** Gofry najlepiej wyjmować na metalową kratkę. Jeśli takiej nie posiadasz to wyjmij je na kratkę, którą masz w wyposażeniu piekarnika. Kratka pozwala im szybko odparować. Sprawia, że gofry nie zrobią się miękkie. Nie wyjmujemy gofrów na talerz, bo spocą się od spodu i zmiękną.
Wspaniałosci.To nasze drilugie podejście.Zrobilismy z innego bloga dziś rano i był dramat.Ten przepis jest wyśmienity.Cala rodzina chrupała.
Cieszę się bardzo, że tak zasmakowały 💜