Sernik ze skyra – skyrnik

Czy można przygotować delikatny i kremowy sernik bez użycia twarogu czy sera z wiaderka? Pewnie, że można. Dziś chce podzielić się z Wami przepisem na sernik przygotowany z jogurtów skyr czyli skyrnik.

TUTAJ znajdziesz więcej potraw z wykorzystaniem skyru.

Skyr to jogurt bogaty w białko, a nie zawierający tłuszczu. Jest to produkt bardzo lubiany przez osoby zdrowo odżywiające się i dbające o linie. Jak się więc domyślacie skyrnik śmiało można nazwać fit serniczkiem. Ponieważ skyr nie zawiera tłuszczu to do masy "serowej" dodajemy śmietankę i jajka i to one sprawią, że skyrnik będzie ładnie trzymał kształt i będzie bardzo delikatny.

Sernik ze skyra - skyrnik

Sernik ze skyra - skyrnik

Sernik ze skyra przygotowałam bez spodu. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go na kruchym spodzie czy spodzie z ciasteczek. Można go podawać z różnymi dodatkami np. owocami, polewami, galaretką. Skyrnik może być bazą do różnych sernikowych wariacji np. serników z musem.

Powiem szczerze, że jest obłędny! Smakuje tak delikatnie i kremowo, a przy tym robi się go w 5 minut. Będziesz go chciała robić co najmniej raz w tygodniu. Skyrnik to kremowa rewolucja wśród serników. Bardzo polecam! Spróbujcie koniecznie i rozkoszuj się z każdym kęsem.

Sernik bez sera

Sernik bez sera

Więcej przepisów na serniki

Sernik ze skyra - skyrnik

Sernik ze skyra - skyrnik

To najbardziej delikatny i kremowy serniczek, a nie ma w nim w ogóle sera! Używając ksylitolu uzyskamy naprawdę mega pyszny fit deser.

Sernik ze skyra - skyrnik

Składniki:

  • 1kg skyra,
  • 170g cukru (lub ksylitolu),
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • 4 jajka r.M,
  • 200g śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na skyrnik powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Zamykamy obręcz.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Do miski wkładamy skyr, śmietankę i cukier. Miksujemy na małych obrotach miksera przez chwilkę do dobrego połączenia składników. Szpatułką zbieramy masę ze ścianek. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy chwilkę po każdym dodaniu. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i miksujemy do dobrego połączenia na wolnych obrotach miksera. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy.

* Jeśli chcesz możesz do masy serowej dodać startą skórkę z cytryny, aby otrzymać serniczek cytrynowy lub ekstrakt waniliowy.

** Możesz użyć innego smaku budyniu albo taką samą ilość mąki ziemniaczanej.

Skyrnik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, góra-dół. Pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, góra-dół i pieczemy jeszcze 35-40 minut.

Piekarnik wyłączamy i skyrnik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Co to znaczy? Wyłączamy piekarnik i w drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę. Zostawiamy delikatną szparę, aby skyrnik stygł sobie powoli. Gdy skyrnik całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce. Skyrnik przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Uwaga: Skyrnik składa się z 12 dużych porcji. 1 porcja zawiera około 195kcal. W tym:

  • węglowodany – 18,5g,
  • białko – 12,5g,
  • tłuszcz – 7,6g,
  • błonnik – 0g.

Kaloryczność podaje przy użyciu zwykłego cukru.

Jeśli do sernika użyjesz ksylitolu wówczas 1 porcja będzie miała około 172kcal.

Sernik z jogurtów

Sernik z jogurtów

Jeśli przygotujesz skyrnik to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 

 





4 komentarzy

  1. Czy może być śmietanka 30%?

    • cukiereczek

      Tak 😃

  2. Skyrnik wyszedł przepyszny z Pani przepisu 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🙂 Wyszedł piękny!

Zostaw odpowiedź