Wyśmienite ciasto z marakują (Passion fruit pie)

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na deser, którego nie powstydziłaby się niejedna restauracja. Jest to ciasto przygotowane na wzór Key lime pie czyli znanego ciasta z limonkami, które powstaje z zapieczenia soku z limonek, żółtek oraz mleka skondensowanego (z dodatkiem startej skórki z limonek). Limonki w tym przepisie zastąpione są przez puree z marakui. Jak uzyskać puree z marakui? Wystarczy miąższ z kilku owoców przetrzeć przez sitko. Dodatkowo w cieście mamy zapieczoną cienką masę serową, ale możemy przygotować także ciasto bez niej. Wówczas masę z marakui wylewamy od razy na schłodzony spód ciasteczkowy.

Ciasto po wystudzeniu koniecznie chłodzimy w lodówce. Podajemy je z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej ubić ją samą, nie ma potrzeby dosładzania) oraz świeżym miąższem z marakui. Ciasto smakuje słodko i orzeźwiająco. To takie połączenie budyniu i sernika, po prostu niebo w gębie 😉

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 90g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 110g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 50g cukru,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • MASA Z MARAKUJĄ:
  • ½ szklanki przetartego przez sitku miąższu z marakui (około 8-9 owoców),
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 4 żółtka,
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 2-3 owoce marakui,
  • Maliny,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Możemy je przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Foremkę 20x20cm (lub formę do tarty o średnicy 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy. Foremkę odkładamy do lodówki do schłodzenia.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do miski wkładamy wszystkie składniki. Miksujemy do połączenia.

Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy około 13-15 minut. Powinna być ścięta z wierzchu. Po upieczeniu studzimy.

MASA Z MARAKUJĄ: Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Wszystkie składniki powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Z owoców marakui wyciągamy miąższ i przecieramy go przez sitko. Odmierzamy ½ szklanki.

W misce umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy je do połączenia. Staramy się nie miksować zbyt długo. Masę z marakui wylewamy na wystudzony sernik. Pieczemy około 18–20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Ciasto podajemy pokrojone w kwadraty z dodatkiem bitej śmietany i owoców marakui.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź