Ciasto Leon

Dziś w "Weekendowej Cukierence" zabiorę Was do kulinarnej Polski. Zapraszam Was na kolorowe, warstwowe ciasto z jabłkami w starym stylu. Takie ciasto kiedyś piekły nasze babcie.

Ciasto Leon

Ciasto Leon

Mamy tutaj miodowe blaty, jabłka usztywnione galaretką i maślany krem. Co więcej w środku znajdziecie także biszkopt, a na wierzchu polewę czekoladową.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta siostry Anastazji.

Ciasto to pochodzi ze zbiorów słynnej siostry Anastazji. Jestem posiadaczką dwóch jej książek. I zawsze, gdy przeglądałam te książki ciasto Leon robiło na mnie ogromne wrażenie. Te kolory i warstwy aż prosiły się, żeby je przygotować.

Ciasto Leon

Ciasto Leon

Wreszcie, gdy miałam więcej czasu, zmierzyłam się z tym jabłkowym przekładańcem. Miodowe blaty oraz biszkopt upiekłam dzień wcześniej. Natomiast następnego dnia przygotowałam jabłka i krem budyniowy. Muszę przyznać, gdy ma się już wszystkie składowe to składanie ciasta idzie bardzo szybko i sprawnie.

Chodź zobacz moje inne pomysły na jesienne wypieki.

Ciasto smakuje pysznie. Ma fajne warstwy i wizualnie wprost wymiata. Bardzo ładnie się kroi na cienkie kawałki i dobrze przechowuje w lodówce pod przykryciem. Do ciasta możecie użyć dowolnego koloru galaretek. Oczywiście podajemy je w temperaturze pokojowej, żeby krem maślany zmiękł. Ciasto nie jest za suche, ale nie jest też zbyt wilgotne. Na pewno wilgotności dodaje mu masa jabłkowa. Krem maślany ładnie łączy wszystkie warstwy, ale masełka jest tu dość sporo i czuć go w kremie. Choć takie cienkie warstwy kremu budyniowego sprawiają, że ten maślany smak nie jest taki narzucający się. Ciasto nazwałabym jabłkowym Królewcem, bo smakiem trochę przypominał mi to słynne ciasto miodowe. Na pewno zasmakuje bardzo starszemu pokoleniu. To takie ciasto z kategorii tradycyjnych wypieków.

Ciasto Leon

Ciasto Leon

Moje serce skłania się bardziej ku nowoczesnym wypiekom (np. tort fryzyjski, ciasto Balladyna, ciasto balowe), ale myślę, że upiekłabym ponownie to ciasto, bo było dość smaczne. Być może wówczas zrezygnowałabym z kremu maślanego na rzecz gorącej masy budyniowej jak w cieście Snickers lub kremu budyniowego dokładnie takiego jak w Karpatce bez pieczenia.

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami

Ciasto Leon

Ciasto Leon

Kolorowe, miodowe, biszkoptowe, jabłkowe jesienne ciasto.

Ciasto Leon

Składniki:

  • CIASTO MIODOWE:
  • 300-320g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody (4g),
  • 100g cukru,
  • 150g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki miodu,
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 2 łyżki mąki pszennej (30g),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50g),
  • 300g masła,
  • 150g cukru pudru,
  • MASA JABŁKOWA:
  • 2 kg jabłek,
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 1 galaretka czerwona,
  • 1 galaretka zielona,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100g masła,
  • 60g cukru pudru,
  • 20g kakao,
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy miód, jajko i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 równe części i chłodzimy w lodówce przez 1h. Jedna część ciasta ważyła 360g.

Przygotowanie ciasta miodowego

Przygotowanie ciasta miodowego

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy najlepiej od razu na papierze do pieczenia i przekładamy do blachy o wymiarach 25x30cm. Ciasto będzie cienkie, ale da się je spokojnie rozwałkować. Ciasto pieczemy około  15-17 minut, do ładnego zarumienia. Po upieczeniu ciasto studzimy. W ten sam sposób pieczemy drugi blat. Powinniśmy otrzymać dwa blaty miodowe.

Przygotowanie ciasta miodowego

Przygotowanie ciasta miodowego

BISZKOPT: Szklanka o pojemności 250ml. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilkanaście minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25×30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 25-30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodajemy cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i wlewamy na gotujące się mleko i szybko mieszamy. Gdy masa zagotuje się to gotujemy ją jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając. Budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch.

*Aby budyń był smaczniejszy można do niego dodać 2 żółtka.

Przygotowanie kremu budyniowego

Przygotowanie kremu budyniowego

Miękkie masło przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek.

MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. Umieszczamy je w rondlu z grubym dnem razem z cukrem. Cukier proponuje dodawać stopniowo, najpierw tylko 2-3 łyżki, w zależności od słodyczy jabłek. Jabłka zagotowujemy i prażymy około 10-12 minut, aż większość wody z nich wyparuje, rozpadną się i zrobią gęste. Następnie jabłka zdejmujemy z ognia i dzielimy na dwie równe części. Do jednych gorących jabłek dodajemy galaretkę czerwoną, a do drugich zielona. Mieszamy do dobrego rozpuszczenia galaretki. Otrzymamy w ten sposób dwie kolorowe masy jabłkowe.

* Podana jest masa jabłek ze skórką i pestkami, nieobranych.

Przygotowanie masy jabłkowej

Przygotowanie masy jabłkowej

POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku umieszczamy wszystkie składniki. Podgrzewamy je na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masło się rozpuści. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się w jedną całość. Nie zagotowujemy. Ciepłą polewą polewamy ciasto.

Przygotowanie polewy czekoladowej

Przygotowanie polewy czekoladowej

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat miodowy ciasta. Rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu budyniowego. Następnie rozsmarowujemy na nim czerwoną masę jabłkową. Wyrównujemy i wykładamy 1/4 kremu budyniowego. Następnie układamy biszkopt. Biszkopt smarujemy 1/4 kremu budyniowego.

Ciasto Leon - przełożenie kolejnych warstw

Ciasto Leon - przełożenie kolejnych warstw

Następnie wykładamy zieloną masę jabłkową. Na jabłkach rozsmarowujemy ostatnią, 1/4 kremu budyniowego. Na krem wykładamy drugi miodowy blat. Lekko dociskamy. Ciasto miodowe polewamy przygotowaną polewą. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej noc, a najlepiej na 1-2 dni.

Życzę smacznego!

Ciasto miodowe z jabłkami

Ciasto miodowe z jabłkami

Jeśli przygotujesz ciasto Leon to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź