Gdy za oknem mamy piękną polską złotą jesień to chętniej sięgamy po lżejsze ciasta. I takie ciasto dzisiaj Wam prezentuje w ramach "Weekendowej Cukierenki". Szarlotka z bitą śmietaną nazywana jest także szarlotką królewską. Składa się z biszkoptu, musu jabłkowego i kremu śmietankowego. Jest lekka, orzeźwiająca, puszysta, kremowa. Biszkopt możemy upiec już dzień wcześniej wówczas będzie dość szybka do przygotowania. Ciasto bardzo ładnie się kroi i jest podzielne. Zamiast galaretki cytrynowej możecie użyć innej o jasnym kolorze np. morelowej.
SKŁADNIKI :
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- MASA JABŁKOWA:
- 1,5kg jabłek (1,2kg po obraniu),
- 1 i ½ opakowania galaretki cytrynowej,
- 4-5 łyżek cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- MASA ŚMIETANOWA:
- 600g śmietany kremówki,
- 12g żelatyny,
- 1/5 szklanki wody,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. Przekładamy je do rondla. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Dusimy je na wolnym ogniu aż się rozpadną i utworzą gęsty mus jabłkowy. Gdyby jabłka były mało soczyste to dodajemy do nich około 1/3 szklanki wody. Ilość cukru zależy od odmiany jabłek (najlepiej cukier dodawać stopniowo). Gdy jabłka będą gotowe to zdejmujemy je z ognia i do gorących wsypujemy galaretki. Mieszamy dokładnie aż galaretki się rozpuszczą. Masę odstawiamy do ostygnięcia.
MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą). Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, a następnie mieszamy do rozpuszczenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Ciurkiem wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: W tortownicy układamy biszkopt. Na biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie zimną masę jabłkową. Tortownicę z ciastem przekładamy do lodówki na 1-2 godziny – do momentu stężenia masy jabłkowej. Następnie na jabłkach rozprowadzamy równomiernie masę śmietanową. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ciasto przechowujemy w lodówce.
Uwielbiam lekkie ciasta, a to jest jednym z niewielu lekkich, w których pierwsze skrzypce grają jabłka. 🙂
Urszula wygląda wyśmienicie 😉