Jabłecznik czekoladowy

W "Weekendowej Cukierence" pora na kolejne ciasto z jabłkami. Tydzień temu prezentowałam Wam szarlotkę w trzech smakach - z dodatkiem gruszek i brzoskwiń. Dzisiejsze ciasto składa się z biszkoptu, musu czekoladowego i musu jabłkowego. Przygotowałam podobne ciasto z jabłkami w zeszłym roku. Wówczas ciasto wieńczyła śmietanowa warstwa. Ciasto jest kremowe i orzeźwiające. Krem czekoladowy jest słodki, a masa jabłkowa kwaskowa, świetnie się uzupełniają. To zdecydowania jedna z lepszych wersji jabłecznika jaką jadłam.




Jabłecznik czekoladowy

Jabłecznik czekoladowy

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • WARSTWA JABŁKOWA:
  • 1,2kg jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • Szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 300g śmietany kremówki,
  • 250g mascarpone,
  • 200g czekolady (np.100g mlecznej+100g gorzkiej),
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

WARSTWA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, usuwamy z nich pestki i kroimy w kostkę. W większym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone jabłka, szczyptę cynamonu, cukier i cukier wanilinowy. Smażymy kilka minut często mieszając. Następnie jabłka podlewamy odrobiną wody (1/3 -1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem 15-20 minut, aż zaczną się rozpadać. Po tym czasie większość wody z jabłek powinna odparować. Jeśli woda nie odparuję to zdejmujemy pokrywkę i jeszcze chwilkę smażymy. Jabłka blenderujemy na mus i ponownie wstawiamy na ogień, aby były gorące. Wówczas dodajemy do nich galaretkę i mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Masy już nie gotujemy, aby galaretka nie straciła swoich właściwości żelujących. Masę jabłkową odstawimy do przestygnięcia.

Gdy masa jabłkowa ostygnie wykładamy ją na biszkopt, wyrównujemy i ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki.




KREM CZEKOLADOWY: Zimną śmietanę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy je razem mikserem przez kilka minut na puszystą masę. 150g czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w misce nad gotującą się (na wolnym ogniu) wodą i rozpuszczamy na parze. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po łyżce masy śmietanowej i szybko mieszamy mikserem (lub łyżką). Należy to robić bardzo szybko, żeby czekolada nie stwardniała. Gotowy krem czekoladowy wykładamy na warstwę jabłkową, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Resztę czekolady ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch ciasta.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Ilość cukru w warstwie jabłkowej zależy od słodkości jabłek. Być może będzie trzeba go użyć więcej lub mniej.

2) Możemy użyć jednego rodzaju czekolady bądź mieszanki czekolad.

3) Czekoladę możemy rozpuścić także w mikrofali.

4) Krem czekoladowy nie ma sztywnej konsystencji. Aby był bardziej sztywny możemy do niego dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie(minimalnej ilości).

Jabłecznik czekoladowy

Jabłecznik czekoladowy

Jabłecznik czekoladowy

Jabłecznik czekoladowy

12 komentarzy

  1. Jak żyję to takiego ciasta jeszcze nie widziałam. Imponujące 🙂 Jabłeczników robiłam już wiele, ale ten wygląda fenomenalnie 🙂 Muszę przetestować go 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Polecam, jest przepyszne 😉

  2. ciekawe połączenie jabłek i musu czekoladowego 🙂

  3. Takiego jabłecznika jeszcze nie jadłam

  4. Przepięknie się prezentuje!

    • cukiereczek cukiereczek

      dziękuję 😉

  5. Mniam jak wspaniale wygląda 🙂

  6. Cale szczęście, że mam wodoodporną klawiaturę, bo ślinotok murowany!

  7. Dobrze zrozumiałam,że śmietanę ubijamy razem z mascarpone?? a w którym momencie dodać żelatynę? do masy czekoladowej?

    • cukiereczek cukiereczek

      Monika do masy czekoladowej nie dodajemy żelatyny. Tak, śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubijamy razem.

  8. “Krem czekoladowy nie ma sztywnej konsystencji. Aby był bardziej sztywny możemy do niego dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie(minimalnej ilości).”. Chodziło m o to. Co zrobć by masa była szytwnejsza ?:)

    • cukiereczek cukiereczek

      Monka należy rozpuścić żelatynę (1 łyżeczkę) w 1-2 łyżkach gorącej wody, wystudzić i dodać do musu czekoladowego 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij