Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam serdecznie na najlepszą szarlotkę jaką jadłam Kruche blaty przełożone kremem waniliowym i smażonymi jabłkami oraz mięciutki biszkopt - w tym cieście na pewno się zakochacie 🙂 Nie polecam jeść ciasta następnego dnia po przygotowaniu, ale dopiero drugiego, trzeciego dnia. Po 2-3 dniach spędzonych w lodówce kruche blaty miękną, ciasto pięknie się kroi, a smaki wzajemnie się przenikają - ciasto rozpływa się w ustach. Ciasto jest łatwe do przygotowania, ale wymaga troszkę czasu. Zapewniam Was jednak, że warto poświęcić ten czas. To ciasto z jabłkami to mój hit jesieni, gorąco polecam 🙂

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 3 żółtka,
  • 200g zimnego masła,
  • 130g cukru pudru,
  • 330g mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • BISZKOPT:
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki mąki,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • KREM WANILIOWY:
  • 330ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 100g cukru,
  • 30g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej),
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 350g śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • JABŁKA:
  • 1 kg startych na grubych oczkach tarki jabłek,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki konfitury morelowej,
  • 1 morelowa galaretka,
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • PONCZ:
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2,5 łyżki rumu

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do otrzymania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę jeszcze siekamy i dalej już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta i wylepiamy nią formę (23x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Formę wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki, ponieważ ciasto powinno być zimne zanim wstawimy je do piekarnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Otrzymamy w ten sposób 2 kruche blaty. Blaty te będą bardzo twarde.

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

KREM WANILIOWY: Odlewamy ½ szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy skrobię i odłożone pół szklanki mleka. Masę wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko. Uważamy, aby całość się nie zważyła. Cały czas mieszamy, chwilkę trzymamy na ogniu aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykrywamy z wierzchu folią, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w 80ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce budyniu i mieszamy. Gdy te dwa składniki się połączą wówczas ciurkiem wlewamy żelatynę szybko mieszając.

Krem przygotowujemy tuż przez przełożeniem ciasta z uwagi na to, że wszystkie składniki są zimne, szybko stężeje.

JABŁKA: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i smażymy je kilka minut aż się ładnie uprażą. Jeśli jabłka będą kwaśne to dodajemy odrobinę cukru. Po tym czasie dodajemy konfiturę, chwilkę trzymamy jeszcze na ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i żelatynę, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do wystudzenia.

PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Cukier powinien się rozpuścić.

Wykończenie ciasta: Odkładamy 1-2 łyżki jabłek na wierzch. Na spodzie formy układamy jeden z kruchych blatów. Smarujemy go połową tężejących jabłek, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy połowę kremu waniliowego. Następnie układamy biszkopt, lekko dociskamy. Biszkopt nasączamy ponczem. Na biszkopcie układamy resztę kremu. Na krem wykładamy resztę jabłek. Ciasto przykrywamy kruchym blatem, który smarujemy odłożonymi jabłkami. Ciasto odstawiamy na co najmniej 1 dzień do lodówki, a najlepiej 2-3 dni. Wówczas blaty ciasta zmiękną.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Wierzch ciasta możemy również polukrować, wówczas nie odkładamy już tych 1-2 łyżek jabłek.
  • Do przygotowania ciasta najlepiej użyć winnych jabłek.
  • Sukcesem udanego kruchego ciasta jest pamiętanie o włożeniu zimnego ciasta do rozgrzanego piekarnika.
  • Skrobi kukurydzianej nie pomylmy z mąką kukurydzianą.
Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź