Szarlotka z budyniową pianką

Pogoda od wczoraj zmieniła się diametralnie. Wczoraj za oknem było około 27 stopni, a dziś 15. Przyszła do nas jesień, a jak jesień to szarlotka. Dzisiejsza szarlotka to kolejna przepyszna szarlotka w "Weekendowej Cukierence". Co ją różni od innych? Dodatek budyniowej pianki. Budyniowa pianka powstaje przez ubicie białek na sztywną pianę z cukrem, dodanie do nich budyniu oraz oleju. Po upieczeniu pianka jest "leciutka", a w smaku przypomina troszkę sernik.

Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie śmietankowe (każdy po 40g),
  • ½ szklanki oleju,
  • JABŁKA:
  • 1,4kg jabłek,
  • 1 łyżka masła,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Przygotowanie kruchego ciasta

Przygotowanie kruchego ciasta

Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.

JABŁKA: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. W większym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy jabłka, cukier i sok z cytryny. Jabłka smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż się rozpadną i staną się gęste (większość soku z nich wyparuję). Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ilość cukru zależy od użytych jabłek. Przy szarej renecie lub Antoniówce zostawiamy 3-4 łyżki. Jeśli używacie innego rodzaju jabłek to dałabym mniej cukru.

BYDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki

ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy równomiernie mus jabłkowy. Następnie wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Na piankę ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Szarlotka z budyniową pianką





10 komentarzy

  1. Pyszne ciasto. Przepis bardzo zrozumiale napisany. Polecam naprawdę dobre ???

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz 🙂

  2. Pyszne ciasto! Pomysl z pianką wykorzystam na pewno też z innymi owocami, bo rodzina była zachwycona!

    • cukiereczek

      Jakie piękne! ❤️

  3. Ciasto wyszło super ? Zwłaszcza że ciasta robię baaardzo żądło .

    • Żadko miało być ?

      • cukiereczek

        🙂

    • cukiereczek

      W takim razie bardzo się cieszę, że smakowało 😉

      • Ilo

        Witam, na jak duża blaszkę jest ten przepis ? Dziękuję

        • cukiereczek

          33*20cm

Zostaw odpowiedź