Kurczak generała Tso jest soczysty, słodki i pikantny, chrupiący. Jego znakiem rozpoznawczym jest gęsty sos, który oblepia smażone kąski z kurczaka. Jest to potrawa chińsko-amerykańska składająca się z chrupiących, panierowanych kawałków kurczaka w pikantnym sosie. Najczęściej podawany jest z ryżem i gotowanymi brokułami.
Do przygotowania tego dania potrzebujemy mięsa z udek kurczaka. Całe szczęście takie gotowe mięso możemy już kupić w sklepach i jedynym naszym zadaniem jest pokrojenie go w kostkę. Następnie oprószamy je przyprawami, panierujemy w mące ziemniaczanej i smażymy na rumiano. W czasie, gdy mięso się smaży, możemy gotować ryż i brokuła. Sos składa się zaledwie z kilku składników, które wystarczy wymieszać w miseczce. Sos wlewamy do podsmażonego mięsa, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Obiad podano 🙂
Więcej przepisów z kuchni chińskiej i amerykańskiej
- Proste stir fry z kurczakiem
- Kurczak hoisin
- Karkówka pieczona po kreolsku
- Smażony kurczak z placuszkami kukurydzy i sosem BBQ
Połączenie kuchni chińskiej i amerykańskiej - soczyste kąski kurczaka oblepione słodko-pikantnym sosem, podane tradycyjnie z ryżem i brokułem.
Kurczak generała Tso
Składniki (4 porcje):
- 500g mięsa z udek kurczaka,
- około 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej do panierowania,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- SOS:
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 8 łyżek wody,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki miodu,
- pół papryczki chili,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- DO PODANIA:
- 200g ryżu,
- 1 brokuł,
- szczypiorek
Przygotowanie:
Mięso z udek kurczaka kroimy w małą kostkę. Na patelnię wlewamy około 2 cm oleju i rozgrzewamy go do smażenia. Pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy w niej pokrojone kąski kurczaka. Nadmiar mąki strzepujemy.
Mięso kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na dużym ogniu na rumiano z każdej strony obracając je podczas smażenia kilka razy. Smażenie zajmie około 8 minut. W tym czasie składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą do połączenia.
Gdy mięso będzie prawie gotowe to dodajemy pokrojoną papryczkę chili i smażymy 30 sekund. Odlewamy większość tłuszczu z patelni, pozostawiamy tylko około 2 łyżek. Na patelnię wlewamy sos. Mieszamy dokładnie, aby kąski z kurczaka oblepiły się sosem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Podajemy od razu z dodatkiem ryżu i ugotowanych różyczek brokuła, posypane szczypiorkiem. Smacznego!
Słodko – ostro – kwaśny. Wygląda świetnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Bardzo polecam! 🙂