Kurczak hoisin

Na blogu pojawia się właśnie kolejna propozycja na danie kuchni chińskiej. Kurczak hoisin to chrupiące kąski kurczaka w kleistym, słodko-słonym sosie. Sos hoisin powstaje z połączenia sosu sojowego, masła orzechowego i oleju sezamowego. Panierka natomiast to mąka ziemniaczana.Całe danie jest dość szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu zajmuje obsmażenie mięsa.

Sos hoisin to sos bardzo lubiany przez azjatycką część świata. Chińczycy podają go często do pieczonych mięs oraęz do frytek. Jest również serwowany jako dodatek do zupy Pho. Często stanowi główny składnik marynat. Ma słono-słodki smak.

Kurczak hoisin

Kurczak hoisin

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • KURCZAK:
  • 500g piersi z kurczaka,
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu,
  • 2/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 jajko,
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • Olej do smażenia,
  • SOS:
  • ½ szklanki wody,
  • 50-60ml sosu sojowego,
  • 30ml soku z cytryny lub octu ryżowego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego,
  • DODATKOWO:
  • 300g ryżu do podania,
  • sezam

PRZYGOTOWANIE:

Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie do połączenia.

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Następnie mięso kroimy w kostkę około 2cm. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie. Do mięsa dodajemy tylko odrobinę soli. Mięso odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Na głębszej patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju do smażenia. Przygotowujemy 2 miseczki. Do pierwszej wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Do drugiej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Kawałki kurczaka maczamy najpierw w jajku. Następnie obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na rumiano po około 2 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gdy mięso mamy już usmażone to wylewamy cały tłuszcz z patelni i przecieramy ją ręcznikiem papierowym lub używamy nowej (czystej) patelni. Na patelnię wkładamy podsmażone mięso i wlewamy sos, zagotowujemy. Mieszamy dokładnie do połączenia. Sos powinien zgęstnięć i oblepić kawałki kurczaka. Kurczak hoisin jest gotowy. Wykładamy go na ugotowany ryż i posypujemy sezamem. Podajemy z brokułem z wody.

Życzę smacznego!

Kurczak hoisin

Kurczak hoisin

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź