Stir fry to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni chińskiej. Ten szybki obiad przygotujesz w zaledwie 25 minut! Potrzebujesz zaledwie kilku składników i jedną dużą patelnię. Gwarantuję, że cała rodzina go pokocha. Danie jest sycące i pożywne.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 400g piersi z kurczaka,
- Sól,
- Pieprz,
- 1 papryka,
- 150g różyczek brokułu,
- 200g pieczarek,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 250g makaronu chow mein,
- Olej do smażenia,
- SOS:
- ½ szklanki bulionu drobiowego lub wody,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- DODATKOWO:
- 2-3 łyżeczki oleju sezamowego,
PRZYGOTOWANIE:
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją solą i pieprzem. Brokuł kroimy na małe różyczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paseczki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy kurczaka i smażymy go 2-3 minuty, do zarumienienia. Kurczaka wykładamy na talerz.
Następnie dodajemy brokuły, pieczarki i paprykę i smażymy 1 minutę (ewentualnie dodajemy jeszcze 1-2 łyżki oleju). Dodajemy starty imbir i smażymy jeszcze razem 2-3 minuty – aż warzywa zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące.
Wówczas na patelnię dodajemy kurczaka, makaron i wlewamy sos. Mieszamy dokładnie do połączenia składników i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
Tuż przed serwowaniem każdą porcję skrapiamy olejem sezamowym.
Życzę smacznego 🙂
Przepyszne danko!!! Mój mąż zachwycał się i wziął dokładkę jak nigdy.
Kaswr bardzo się cieszę, że smakowało ?
Przepyszne !!! Normalnie „domowe chińskie jedzonko”
Madzia bardzo się cieszę, że smakowało ?
Wyszło przepysznie ! ?
Wygląda pysznie ?