Karkówka pieczona po kreolsku

Pyszna karkówka zapiekana w stylu amerykańskim. Mięso wychodzi mięciutkie i aromatyczne, a podczas pieczenia tworzy się pyszny sosik. Karkówka świetnie smakuje z pieczywem. Ale możemy podać ją także z puree ziemniaczanym.

Przyprawa kreolska to mieszanka przypraw o ziołowym i pikantnym smaku. Przepis na przygotowanie takiej przyprawy podaję w uwagach. Świetnie sprawdzi się jako marynata do mięsa z grilla. Pasuje także do kurczaka czy krewetek.

Karkówka pieczona po kreolsku

Karkówka pieczona po kreolsku

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 1 kg karkówki,
  • 2 łyżeczki przyprawy kreolskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • Sól,

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę kroimy w plastry. Następnie plastry mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na dnie rozkładamy cebule. Posypujemy ją 1 łyżeczką tymianku i 1 łyżeczką rozmarynu.

Plastry karkówki oprószamy solą. Następnie nacieramy je startym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą kreolską. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy cienką warstwą musztardy Dijon. Wierzch mięsa posypujemy pozostałym tymiankiem i rozmarynem.

Mięso zapiekamy pod przykryciem przez 100 minut (Na każde 100g mięsa = 10 minut). 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy, aby karkówka ładnie się zarumieniła, a sos się zredukował.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

Podaję przepis na domową przyprawę kreolską:

  • 3 łyżeczki soli,
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki cebuli granulowanej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przyprawę kreolską przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczki.

Jeśli nie znajdziecie w sklepie suszonej cebuli to można pominąć ten składnik. Chociaż można ją już łatwo dostać w większych marketach. Ja kupiłam suszoną cebulę firmy Prymat.

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw to zmniejsz ilość pieprzu i cayenne.

Karkówka pieczona po kreolsku

Karkówka pieczona po kreolsku

Karkówka pieczona po kreolsku

Karkówka pieczona po kreolsku

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij