Nowy pomysł na pyszną surówkę na blogu. Zapraszam na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem pora, cebuli dymki i dwóch rodzajów ogórka: świeżego i konserwowego. Surówki z kapusty pekińskiej możemy przygotowywać przez okrągły rok.
Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Z posiekaniem wszystkich składników powinniśmy się wyrobić w 20 minut. Smakuje lekko i świeżo, słodko-kwaśnie. Pięknie prezentuje się na talerzu, bardzo apetycznie i wiosennie. Pasuje do dań obiadowych i dań z grilla.
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem
Do przygotowania surówki potrzebujemy:
- kapustę pekińską - wybierz główkę średniej wielkości. Zdejmij 2-3 wierzchnie liście i kapustę opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie pozwól jej obeschnąć przez jakiś czas.
- pora - wybierz pora średniego wielkości. Do surówki wykorzystujemy białą i jasnozieloną część. Aby por nie był za ostry i twardy w smaku to sparzamy go wrzątkiem.
- ogórka świeżego - tzw. węża. W sezonie na ogórki gruntowe możesz zastąpić go kilkoma mniejszymi ogórkami.
- ogórki konserwowe - to one nadają surówce charakteru i słodko-kwaśnego smaczku.
- cebule dymkę - cebulka zaostrza smak surówki, a szczypiorek dodaje jej żywego koloru.
- majonezu - nie używamy go zbyt dużo, to on zespala surówkę w całość.
- soli i pieprzu - dodają surówce odpowiedniego smaku.
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem?
Przygotowanie domowej surówki z kapusty pekińskiej jest bardzo proste. Wystarczą tylko 2 kroki:
- Poszatkuj kapustę pekińską, ogórki pokrój w słupki, cebulkę drobno posiekaj, Pora pokrój w półplasterki i sparz.
- Umieść i wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
Domowe surówki są najlepsze!
Bez dwóch zdań świeże warzywa to zawsze dobry wybór. Surówki na naszym stole goszczą bardzo często. Rzadko sięgamy po gotowce. Gotowe surówki sklepowe mają czasem wątpliwy skład i mnóstwo niepotrzebnych dodatków. Dlatego wolimy sami kupić warzywa i posiekać je na surówkę. Przygotowanie domowej surówki jest bardzo proste i zajmie góra 25 minut.
Przechowywanie surówki
Sałatkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Do jakich dań pasuje surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem?
Jedną z rzeczy, które uwielbiam, przygotowując te surówkę jest to, że pasuje do wielu dań. To kilka moich propozycji:
- kotlety np. mielony, schabowy, kotlety rybne; ale także wegetariańskie np. kalafiorowo-ryżowe, z kaszy jaglanej i twarogu, ziemniaczane;
- dania z grilla np. kiełbaska, karkówka, szaszłyki;
- gulasze i mięsa w sosie,
- mięsa z piekarnika,
- placki i naleśniki wytrawne np. naleśniki ruskie, placki z pęczaku.
Więcej przepisów na domowe surówki
Lekka i świeża surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pora, ogórka świeżego i konserwowego to pyszny pomysł na dodatek do obiadu. Sprawdzi się także na grilla.
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i porem
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 1 por,
- 1 cebula dymka (cebulka ze szczypiorkiem),
- 1 długi ogórek,
- 5 ogórków konserwowych,
- 3 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórka świeżego obieramy i kroimy w słupki. Ogórki konserwowe również kroimy w słupki. Pora kroimy w półplasterki i umieszczamy na sicie. Sparzamy go wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odciskamy. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki surówki umieszczamy w dużej misce i mieszamy do dobrego połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Surówka będzie smakowała najlepiej po 1-2h, gdy smaki się przegryzą. Życzę smacznego!