Naleśniki ruskie

Pierogi ruskie zna każdy. To jedna ze sztandarowych potraw słynnych barów mlecznych. Mimo, że składają się zaledwie z 3 składników: sera, ziemniaków i cebuli, to pokochała je cała Polska. Przygotowałam naleśniki z farszem jak na ruskie pierogi. Wyszły naprawdę pyszne i sycące. Są szybkie i tanie w przygotowaniu. Farsz można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko usmażyć naleśniki. W wersji wegetariańskiej pomijamy boczek na wierzchu, a naleśniki podajemy same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • NALEŚNIKI (10-12 sztuk):
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • NADZIENIE RUSKIE:
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 250g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • DODATKOWO:
  • 100g boczku wędzonego,
  • 1 mała cebula,
  • Szczypiorek,
  • Masło do smażenia,
  • Kwaśna śmietana,

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE RUSKIE: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Podsmażoną cebulę, ser i ziemniaki mielimy raz w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienia ruskiego. Naleśniki składamy w koperty. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy naleśniki na rumiano z obu stron. Najpierw obsmażamy od strony łączenia.

Boczek wędzony drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wkładamy boczek z cebulą i smażymy na rumiano.

Naleśniki podajemy same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, podsmażonego boczku z cebulą i szczypiorku.

Życzę smacznego!

Naleśniki ruskie

Naleśniki ruskie





2 komentarzy

  1. Dziś udany obiadek. Ruskie naleśniki wyszły extra. Zamiast boczku dodałam wędzonego schabu, który znalazł się też w farszu. Polecam. Rewelacja danie.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?❤️

Zostaw odpowiedź