Placki z pęczaku z papryką i sosem pomidorowym

Dzisiaj na blogu prezentuję kolejny przepis na obiad bez mięsa. Są to pyszne, chrupiące placuszki z kaszy pęczak. Takie placki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy. Placuszki ładnie się smażą, nie rozpadają się podczas smażenia. Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos - my zdecydowaliśmy się na sos pomidorowy - i ogórek.

Zobaczcie też moje inne przepisy na jarskie obiady TUTAJ.  A może macie ochotę na obiad na słodko? TUTAJ znajdziecie przepisy na słodkie obiady.

Placki z pęczaku z papryką

Placki z pęczaku z papryką

SKŁADNIKI:

  • PLACKI:

  • 100g kaszy pęczak,

  • 1 czerwona papryka,

  • 2 łodygi selera naciowego,

  • 2 jajka,

  • 1 cebula,

  • 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • ½ łyżeczki tymianku,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

  • SOS:

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Ostra papryka,

  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

PLACKI: Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Paprykę, seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szklimy na oleju i studzimy. Do miski przekładamy warzywa i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy rumiane z obu stron placuszki.




SOS: Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy ją pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż pomidory zaczną się rozpadać i większość wody wyparuje, a sos zrobi się gęsty. W między czasie sos doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, cukrem oraz dodajemy oregano.

Placuszki podajemy z sosem pomidorowym i ogórkiem konserwowym (lub kiszonym).

Życzę smacznego 🙂

Placki z pęczaku z papryką

Placki z pęczaku z papryką

1 Komentarz

  1. świetna bezmięsna propozycja 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij