Ta surówka znana jest na całym świecie. Zawiera trzy główne składniki: kapustę, marchewkę i cebulę. Najważniejszym jej elementem jest jednak sos.

Colesław

Colesław

SKŁADNIKI:

  • Pół główki białej kapusty (około 2,2kg),
  • 3 marchewki,
  • 1,5 cebuli,
  • SOS:
  • ¾ szklanki maślanki,
  • 4,5 łyżki majonezu,
  • 4,5 łyżki soku z cytryny,
  • 4,5 łyżki octu z białego wina,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,

PRZYGOTOWANIE:

Z umytej kapusty usuwamy głąb. Marchewki i cebule obieramy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Wygniatamy ją rękoma przez 1-2 minuty. Powinna wówczas zmniejszyć swoją objętość. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa przekładamy do kapusty i mieszamy.

Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Sos powinien być jednolity, kremowy, bez grudek.

Przygotowanym sosem zalewamy warzywa, mieszamy. Surówkę odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia. Przechowujemy ją w lodówce.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź