Surówka koperkowa z młodej kapusty

Ta surówka jest banalnie prosta do przygotowania. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy grilla.

Surówka koperkowa z młodej kapusty

Surówka koperkowa z młodej kapusty

SKŁADNIKI :

  • Pół główki młodej kapusty,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 mała cebula,

  • 3 łyżki posiekanego koperku,

  • 1 płaska łyżeczka cukru,

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Młodą kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Oprószamy ją 1 łyżeczką soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy cebulę i koperek, cukier i sok z cytryny. Kapustę dokładnie mieszamy lub wygniatamy ręką przez chwilę, aby dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami. Na końcu dodajemy olej, szczyptę pieprzu i mieszamy do połączenia. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Życzę smacznego 🙂

Surówka koperkowa z młodej kapusty

Surówka koperkowa z młodej kapusty





1 Komentarz

  1. pyszny dodatek do obiadu 🙂

Zostaw odpowiedź