Garnek farmera

Garnek farmera to potrawa obfitująca w warzywa i mięso mielone. Znajdziemy tutaj dużą ilość pora, ziemniaków i marchewki. Jest to danie sycące i rozgrzewające, a przy tym proste do zrobienia. Będzie idealne na chłodniejsze jesienne i zimowe dni. Co więcej, bardzo dobrze się odgrzewa i można je przygotować nawet 2-3 przed podaniem.

Co to za potrawa Garnek farmera?

Garnek farmera to danie jednogarnkowe przygotowane z dużej ilości warzyw (pora, ziemniaków, marchewki) i mięsa mielonego, wzbogacone dodatkiem kremowego serka. Jest sycące i rozgrzewające. Danie jest przy tym szybkie i proste do przygotowania. Zajmie góra 45-60 minut od początku przygotowania. Możemy rozpieszczać nim najbliższych przez okrągły rok, bo użyte w przepisie warzywa są dostępne cały czas na straganach i w sklepach.

Garnek farmera

Garnek farmera

Składniki na garnek farmera

  • Warzywa - Por, ziemniaki i marchewka to podstawa tego pysznego dania jednogarnkowego. Warzywa najpierw podsmażamy, aby uwolnić ich aromat. A później dusimy z pozostałymi składnikami. Dodatkowego smaczku potrawce dodają cebula i czosnek.
  • Mięso mielone - Używamy mięsa mielonego wieprzowego. Możemy wykorzystać także mielone wieprzowo-wołowe czy drobiowe z indyka.
  • Serek śmietankowy - To ten składnik nadaje potrawie kremowości i głębszego smaku.
  • sól, pieprz, słodka papryka - Wystarczy tylko te trzy przyprawy, aby danie nabrało smaku. Przed podaniem każdą porcję możemy dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Składniki do przygotowania garnka farmera

Składniki do przygotowania garnka farmera

Jak przygotować garnek farmera?

  1. Pokrój wszystkie składniki - ziemniaki w kostkę 1cm, marchewkę w kostkę 0,5cm, cebulę w półtalarki, pora w talarki.
  2. Podsmaż mięso mielone, następnie dodaj cebulę i czosnek oraz przyprawy.
  3. Podsmaż mięso ze wszystkimi warzywami - dodaj marchew, pora i ziemniaki.
  4. Całość zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw, około 20 minut.
  5. Dodaj serek śmietankowy.

Danie gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem. Powinno tylko delikatnie bulgotać. Po około 20 minutach wszystkie składniki powinny być miękkie. Jeśli tak nie będzie to dołóż do czasu gotowania jeszcze kilka minut. Pilnuj jednak, aby warzywa się nie rozgotowały.

Przechowywanie garnka farmera

Garnek farmera to świetna potrawa do przygotowania z wyprzedzeniem. Czemu? Bo danie, gdy stoi w lodówce, przegryza się i nabiera głębszego smaku. Spokojnie można je przechowywać do 3 dni w lodówce (lub do 5 dni w hermetycznym pojemniku).

Danie najlepiej podgrzać w mikrofali lub w rondelku na gazie na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Garnek farmera można również mrozić. Należy go wówczas spożyć w ciągu 3-6 miesięcy. Danie mrozimy w pojemniku do tego przeznaczonym, najlepiej poporcjowane. Mój sposób na rozmrażanie to wyjęcie potrawy wieczorem do lodówki, aby danie mogło się powoli rozmrażać. Wówczas zamrożony pojemnik układamy na talerzu, a nie bezpośrednio na półce lodówki, bo podczas rozmrażania pojawi się woda.

Garnek farmera

Garnek farmera

Z czym podawać garnek farmera

Garnek farmera jest na tyle bogaty w warzywa i mięso, że może stanowić samodzielny posiłek. Jeśli jednak chcesz możesz go podać z dodatkowym pieczywem. Może to być:

Więcej przepis na dania jednogarnkowe:

Garnek farmera

Garnek farmera

Garnek farmera czyli danie jednogarnkowe z warzywami i mięsem mielonym z dodatkiem kremowego serka. To potrawa, którą możesz przygotować z wyprzedzeniem, bo nabiera smaku po czasie spędzonym w lodówce. Polecam na obiad w tygodniu.

Składniki (6 porcji):

  • 500g pora,
  • 400g marchewki,
  • 600g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 150g serka kremowego typu philadelphia,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obieramy ze skórki i dokładnie płuczemy. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cm, a marchewkę w kostkę 0,5cm. Pory (około 3-4 sztuki) kroimy w talarki. Cebule kroimy w półpierścienie. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy je kilka minut, do zarumienia. Dodajemy cebule, czosnek, szczyptę soli i pieprzu oraz słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy 1-2 minuty razem.

Kolejno wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy pozostałe warzywa: ziemniaki, pory, marchewkę. Smażymy razem często mieszając przez 3-5 minut. Zawartość garnka zalewamy 3 szklankami wody, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut, do miękkości warzyw. Co jakiś czas mieszamy. Danie powinno się tylko delikatnie gotować.

Serek kremowy umieszczamy w miseczce i mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru z garnka (aby go zahartować). Tak rozmieszany serek wlewamy do garnka i mieszamy do połączenia. Potrawę zagotowujemy i wyłączamy ogień. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Każdą porcję przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz garnek farmera to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 

 





2 komentarzy

  1. Po kilku dniach danie rzeczywiście nabiera smaku i wyraźnie gęstnieje. Jest pyszne!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało ♥️

Zostaw odpowiedź