Bigos z cukinii to nieprzerwanie nasz hit lata. Kiedyś siostra dodała do niego pieczarki i od tej pory robimy już tylko taką wersję. Jest bardzo sycący. Oczywiście jak to bigos najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy smaki się przegryzą. Przygotowanie takiego bigosu jest proste choć pracochłonne. Najlepiej do ścierania warzyw wykorzystać robota kuchennego. Bigos świetnie się odgrzewa i zamraża.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 2kg cukinii,
- 300g marchewki,
- 1 duża cebula,
- 500g cienkiej kiełbasy,
- 500g pieczarek,
- 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki i cebulę obieramy. Pieczarki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczarki smażymy przez kilka minut na patelni aż cała woda z nich wyparuję. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wykładamy ją na sitku i solimy. W tym czasie ścieramy marchewkę również na grubych oczkach tarki i kroimy cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy marchewkę i smażymy razem około 2-3 minuty.
Następnie dodajemy cukinię, podlewamy całość 1 szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut razem.
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania bigosu.
W tym czasie kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano. Pieczarki i kiełbasę dodajemy do zawartości garnka i ponownie całość zagotowujemy. Dodajemy koncentrat i obie papryki. Dusimy jeszcze około 15 minut razem – do miękkości warzyw. W między czasie potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
Zastąpiłam pieczarki grzybami. Wyszła pychota!
Monika cieszę się, że z grzybami leśnymi także bigosik wyszedł smaczny 🙂