Czosnkowa bagietka

Czosnkowa bagietka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Stanowi świetny dodatek do czystych zup, ale także sałatek. Najpierw bagietkę kroimy w plastry, następnie smarujemy ją przygotowanym ziołowym masłem i zapiekamy,. Możemy ją także posypać odrobiną sera. My podajemy ją najczęściej do zupy serowej. A przepis na zupę serową już wkrótce pojawi się na blogu 🙂

Czosnkowa bagietka (dodatek do zup, sałatek)

Czosnkowa bagietka (dodatek do zup, sałatek)

SKŁADNIKI :

  • 1 długa bagietka lub 2 krótkie,

  • 100g miękkiego masła,

  • 4 ząbki czosnku,

  • Szczypta soli,

  • 1 łyżeczka ulubionych ziół świeżych bądź suszonych,

  • Duża szczypta soli,

  • Szczypta pieprzu,

  • 100g żółtego sera,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W miseczce umieszczamy miękkie masło, czosnek, posiekane zioła (np. natkę pietruszki, koperek) lub suszone (oregano, bazylia, zioła prowansalskie), sól i pieprz.

Ucieramy chwilkę wszystkie składniki razem aż do połączenia. Jeśli mamy czas to utarte masło odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Bagietkę kroimy na skośne plastry grubości 2cm. Smarujemy je grubo przygotowanym masłem czosnkowym. Następnie posypujemy je startym serem i układamy na kratce do pieczenia. Zapiekamy je przez 7 minut.

Życzę smacznego!

Czosnkowa bagietka (dodatek do zup, sałatek)

Czosnkowa bagietka (dodatek do zup, sałatek)





1 Komentarz

  1. do czosnkowej bagietki mam słabość 🙂

Zostaw odpowiedź