Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Bardzo lubię przygotowywać domowe pieczywo. Stąd na stronie znajdziecie kilka propozycji na pyszne domowe bułeczki i chlebki (TUTAJ). Najwięcej dobrych opinii zbierają: nocny chleb jaglany oraz śniadaniowe rogale z makiem. A dzisiaj proponuję Wam pyszne i proste do przygotowania bułeczki pszenne. Bułeczki są miękkie i puszyste. Idealnie pasują do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Najlepsze są pierwszego dnia, ale drugiego dnia też będą dobre (nie robią się twarde). Należy je tylko przechowywać szczelnie zamknięte.

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

SKŁADNIKI (9 sztuk):

  • 500g mąki pszennej,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 140ml wody,
  • 140ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 40g oleju (około 4 łyżek),

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę. W mące robimy dołek, do którego wkruszamy drożdże. Drożdże zasypujemy cukrem i połową ciepłej wody. Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.

Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10-15 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Bułeczki przed wyrośnięciem

Bułeczki przed wyrośnięciem

Bułeczki po wyrośnięciu

Bułeczki po wyrośnięciu

Bułeczki przed pieczeniem

Bułeczki przed pieczeniem

Po tym czasie ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Bułeczki przed pieczeniem

Bułeczki przed pieczeniem

Tuż przed włożeniem do piekarnika bułeczki obsypujemy mąką przez sitko. Piekarnik spryskujemy wodą (dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę). Następnie tępą stroną noża robimy w bułeczkach nacięcie prawie do samego końca. Bułeczki pieczemy około 20-23 minuty.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Można zamiast świeżych użyć drożdży suszonych. Wówczas potrzeba 7g drożdży suszonych.

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Inspiracja

24 komentarzy

  1. Pyszne, piękne i bardzo łatwo je sie robi!!! Za radą, zamiast świeżych drożdży-dodalalam inst…A jak wyszły to widać ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Sylwia wyszły piękne ? Cieszę się, że smakowały ?

  2. Pierwsza próba i od razu udana! Bułeczki piękne, rumiane a przede wszystkim miękkie z chrupiącą skórka ? świetny przepis!

    • cukiereczek cukiereczek

      Gabi pięknie się prezentują Twoje bułeczki! ?

  3. Bułeczki są przepyszne

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

  4. Bardzo łatwy przepis. Zrobienie bułeczek nie sprawia żadnych trudności. Smak i zapach – palce lizać ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Weronika cieszę się, że bułeczki smakowały 🙂

  5. Bardzo dobre, gdybym miała dość czasu byłyby codziennie

    • cukiereczek cukiereczek

      Jolajka piękne! Mam dokładnie tak jak Ty, piekłabym je codziennie 😉

  6. Szybkie do zrobienia domowe bułeczki. Pyszne! Wpisuję do mojego stałego repertuaru ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiu wyszły pięknie! Cieszę się, że smakują 🙂

  7. Pyszne bułeczki. Łatwo sie robi.

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ?

  8. Witajcie,
    Dziś podejście nr 2 , ponieważ za pierwszym razem przykleily się do papieru i były dość twarde, dlaczego?

    • cukiereczek cukiereczek

      Dusia skoro przykleiły się do papieru to myślę, że to wina papieru i zamieniłabym go na inny. A skoro wyszły twarde to być może były za krótko wyrabiane i może dałaś więcej mąki niż w przepisie?

  9. Bułeczki bajka, robiłam kilka razy i ostatnio dodałam ziarna.

    • cukiereczek cukiereczek

      Marta wyglądają perfekcyjnie ?

      • Robię te bułki co drugi dzień, dodając ziarna i kombinując z mąkami ale nie zmieniając ilości. Zawsze wychodzą super. Mam też swój sposób na chrupiącą skórkę, smaruje bułki na początku i mniej więcej w połowie pieczenia wodą. Zdjęcie z dzisiejszych wypieków.

        • cukiereczek cukiereczek

          Marta jakie piękne, takie rumiane ? Dziękuję za porady, wypróbuje Twój sposób na chrupiącą skórkę.

  10. Bułki chrupiące ,a w środku mega mięciutkie😍 Poprostu idealne❤❤❤

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu wyszły idealne 🙂

  11. Bułeczki pyszne. Nie mogłam się doczekać kiedy trochę przestygną😂 Jestem ciekawa jakie bedą jutro ale pewnie tez dobre bardzo. Dziękuje za przepis🤗

    • cukiereczek cukiereczek

      Wyszły idealne! Cieszę się, że smakują 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij