Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Bardzo lubię przygotowywać domowe pieczywo. Stąd na stronie znajdziecie kilka propozycji na pyszne domowe bułeczki i chlebki (TUTAJ). Najwięcej dobrych opinii zbierają: nocny chleb jaglany oraz śniadaniowe rogale z makiem. A dzisiaj proponuję Wam pyszne i proste do przygotowania bułeczki pszenne. Bułeczki są miękkie i puszyste. Idealnie pasują do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Najlepsze są pierwszego dnia, ale drugiego dnia też będą dobre (nie robią się twarde). Należy je tylko przechowywać szczelnie zamknięte.

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

SKŁADNIKI (9 sztuk):

  • 500g mąki pszennej,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 140ml wody,
  • 140ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 40g oleju (około 4 łyżek),

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę. W mące robimy dołek, do którego wkruszamy drożdże. Drożdże zasypujemy cukrem i połową ciepłej wody. Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.

Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10-15 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Bułeczki przed wyrośnięciem

Bułeczki przed wyrośnięciem

Bułeczki po wyrośnięciu

Bułeczki po wyrośnięciu

Bułeczki przed pieczeniem

Bułeczki przed pieczeniem

Po tym czasie ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Bułeczki przed pieczeniem

Bułeczki przed pieczeniem

Tuż przed włożeniem do piekarnika bułeczki obsypujemy mąką przez sitko. Piekarnik spryskujemy wodą (dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę). Następnie tępą stroną noża robimy w bułeczkach nacięcie prawie do samego końca. Bułeczki pieczemy około 20-23 minuty.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Można zamiast świeżych użyć drożdży suszonych. Wówczas potrzeba 7g drożdży suszonych.

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Proste bułki pszenne z przedziałkiem

Inspiracja





73 komentarzy

  1. Pyszne, piękne i bardzo łatwo je sie robi!!! Za radą, zamiast świeżych drożdży-dodalalam inst…A jak wyszły to widać ?

    • cukiereczek

      Sylwia wyszły piękne ? Cieszę się, że smakowały ?

      • Bułki przepyszne!! Już wiem, że będą częstym gościem w nadzym domu 🙂 Nie ma to jak wlasniej roboty z super przepisu?? POLECAM!!!

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję za miły komentarz 😉

        • Moje pierwsze bułeczki, wspaniałe tj. z piekarni
          Przepis rewelacyjny, pozostanie u nas na dłużej ??

          • cukiereczek

            Cieszę się ogromnie 🙂

    • Moje dzisiejsze jeszcze gorące

      • cukiereczek

        Piękne 😍

  2. Pierwsza próba i od razu udana! Bułeczki piękne, rumiane a przede wszystkim miękkie z chrupiącą skórka ? świetny przepis!

    • cukiereczek

      Gabi pięknie się prezentują Twoje bułeczki! ?

  3. Bułeczki są przepyszne

  4. Bardzo łatwy przepis. Zrobienie bułeczek nie sprawia żadnych trudności. Smak i zapach – palce lizać ?

  5. Bardzo dobre, gdybym miała dość czasu byłyby codziennie

    • cukiereczek

      Jolajka piękne! Mam dokładnie tak jak Ty, piekłabym je codziennie 😉

  6. Szybkie do zrobienia domowe bułeczki. Pyszne! Wpisuję do mojego stałego repertuaru ?

    • cukiereczek

      Asiu wyszły pięknie! Cieszę się, że smakują 🙂

  7. Pyszne bułeczki. Łatwo sie robi.

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ?

      • Mam i ja ! Sa pyszne 🙂

        • cukiereczek

          Bardzo mi miło ?

          • Takie piękne i łatwie do zrobienia bułeczki A na dodatek takie pyszne . Pierwszy raz wogole piekłam bułeczki A wyszły po prostu super. Polecam przepis z całego serca .

          • cukiereczek

            Bardzo dziękuję za miły komentarz 😉

  8. Witajcie,
    Dziś podejście nr 2 , ponieważ za pierwszym razem przykleily się do papieru i były dość twarde, dlaczego?

    • cukiereczek

      Dusia skoro przykleiły się do papieru to myślę, że to wina papieru i zamieniłabym go na inny. A skoro wyszły twarde to być może były za krótko wyrabiane i może dałaś więcej mąki niż w przepisie?

  9. Bułeczki bajka, robiłam kilka razy i ostatnio dodałam ziarna.

    • cukiereczek

      Marta wyglądają perfekcyjnie ?

      • Robię te bułki co drugi dzień, dodając ziarna i kombinując z mąkami ale nie zmieniając ilości. Zawsze wychodzą super. Mam też swój sposób na chrupiącą skórkę, smaruje bułki na początku i mniej więcej w połowie pieczenia wodą. Zdjęcie z dzisiejszych wypieków.

        • cukiereczek

          Marta jakie piękne, takie rumiane ? Dziękuję za porady, wypróbuje Twój sposób na chrupiącą skórkę.

  10. Bułki chrupiące ,a w środku mega mięciutkie? Poprostu idealne❤❤❤

    • cukiereczek

      Aniu wyszły idealne ?

  11. Bułeczki pyszne. Nie mogłam się doczekać kiedy trochę przestygną? Jestem ciekawa jakie bedą jutro ale pewnie tez dobre bardzo. Dziękuje za przepis?

    • cukiereczek

      Wyszły idealne! Cieszę się, że smakują 😉

  12. Często sięgam po Pani przepisy, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś nie wyszło 😀 Strona Gotuj z Cukiereczkiem to pewniak, zawsze, kiedy czegoś szukam, zaglądam najpierw tutaj.
    Bułki z tego przepisu zrobiły furorę na Facebooku, wszyscy chcieli ode mnie przepis.
    A wyszły wyśmienite!

    • cukiereczek

      Dziękuję za przemiły komentarz 😉

    • Moje pierwsze bułeczki z tego przepisu i wyszły przepyszne ,polecam 🙂

      • cukiereczek

        Polecam się ?

    • Bułeczki pierwsza klasa! Znajomi już pytają o przepis ?

      • cukiereczek

        Miło mi 🙂

  13. Bułeczki przepyszne? zostaje tu na dłużej

    • cukiereczek

      Idealne 🙂 Cieszę się, że smakują!

  14. Czy bułeczki mogę zrobić wieczorem i schować jeszcze surowe do lodówki i zrobić rano?

    • cukiereczek

      Możesz zrobić ciasto drożdżowe i schować do lodówki na nocne wyrastanie. Ale same bułeczki najlepiej uformować już rano.

      • Kasiu,chciałabym wykorzystać sposób nocnego wyrastania ciasta i moje pytanie:Czy do lodówki chowamy ciasto,które wyrastało 1godzinę i do lodówki,czy po 15 minutowym wyrabianiu i bez wyrastania do lodówki.Pozdrawiam Kasiu(moje guru kulinarne:))))

        • cukiereczek

          Schowałabym ciasto do lodówki od razu po wyrobieniu, aby pierwsze wyrastanie miało w lodówce ☺️

          Pozdrawiam również,
          Bardzo mi miło ❤️

  15. Pyszne,dziękuję za przepis , bede tu wracać 🙂

    • cukiereczek

      Polecam się 😉

  16. Rewelacyjny przepis! Bułeczki robi się bardzo szybko. A ten smak…. i chrupiąca skórka. Jak spróbujecie to już nie będziecie kupować tylko piec ?

    • cukiereczek

      Dokładnie!

  17. Pycha! Zjadlam jeszcze ciepłą z masłem! Sklepowe pieczywo nie ma z nimi szans! 🙂

    • cukiereczek

      Rekomendacja siostry to najlepsza rekomendacja 🙂

      • A ja zrobiłam z mąki pszennej chlebowej 750 i też wyszły świetne, dzieciom bardzo smakują ?

        • cukiereczek

          Piękne ?

  18. Najpyszniejsze na świecie! Sklepowe od teraz mogą dla nas nie istnieć ???

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Wyszły rewelacyjne, dziękuję za przepis na pewno zagoszczą częściej w moich przepisach

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  20. Bułki masakra, ciasto straszne. Nigdy więcej! Najgorszy przepis jaki użyłam! Piekę pieczywo niemalże codziennie, wiec wiem co mówię. Nigdy wiecej Nigdy! Nie polecam!

  21. Pyszne , szczególnie na ciepło

    • cukiereczek

      Super, że smakowały ?

  22. Pierwsza próba za mną 🙂

    • cukiereczek

      I od razu udana ?

  23. Iza

    Moje ciasto i moje bułki nie wyszły tak idealne i tak gładkie jak twoje 🙁
    Ja ciasto wyrabiam ręcznie no i po wyjęciu z miski musiałam je jeszcze trochę wyrobić
    Już 3 raz robię i i tak mi takie ciasto nie wyszło

    • cukiereczek

      Niestety, ale ciasto trzeba długo wyrabiać ? Najlepiej przy pomocy robota z hakiem.

  24. Pyszne ,polecam

    • cukiereczek

      Dzięki!

  25. Przepyszne bułki, bardzo łatwe w wykonaniu. Jestem pod wrażeniem ciasta, które jest bardzo elastyczne i łatwo uformować bułeczki. Polecam!

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗

    • Bułki są przepyszne 😊Bardzo łatwy przepis i dla mnie najważniejsze jest, że nie mają w sobie bardzo dużo drożdży a mimo wszystko rosną pięknie. Na pewno będę robić je bardzo często! 🫶

      • cukiereczek

        Ślicznie dziękuję za miły komentarz 😄

Zostaw odpowiedź