Paszteciki przygotowujemy bardzo często. Ich wielbicielką jest moja mama. Najczęściej są to paszteciki z mięsem. Drugim farszem, który bardzo lubimy są suszone grzyby i kiszona kapusta. Paszteciki, które dziś Wam prezentuję mogą przygotować osoby, którym nie udało się ususzyć leśnych grzybów. Bazą dobrych pasztecików jest ciasto, które w tym przypadku robi się bardzo szybko. Wystarczy posiekać ze sobą wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Nie musimy czekać aż ciasto urośnie. Od razu możemy z nim pracować. Jesienią i zimą paszteciki podajemy z czerwonym barszczem. A wiosna i latem z zupą botwinkową:
SKŁADNIKI (48-54 sztuki):
- CIASTO:
- 500g mąki,
- 50g świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki śmietany gęstej 18% (około 100g),
- 125g masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- Szczypta soli,
- 1 jajko+1 łyżka mleka – do posmarowania pasztecików,
- FARSZ:
- 1kg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- Sól,
- Pieprz,
- Majeranek,
- 1-2 łyżeczki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Pieczarki dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Pod koniec dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pieczarki i smażymy razem kilka minut aż cała woda z nich wyparuje. Wówczas dodajemy 2 łyżki masła i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Pieczarki odstawiamy do wystudzenia.
CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy razem nożem. Wówczas dodajemy pokruszone drożdże i chwilkę siekamy do połączenia. Kolejno dodajemy całe jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto.
Paszteciki możemy przygotować na 2 sposoby.
I SPOSÓB: Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3mm. Na prostokącie układamy porcję farszu, przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy łączenia. Ostrym nożem kroimy otrzymany wałek na kawałki około 2cm. Kroić możemy również pod kątem. Układamy je blaszce do pieczenia w pewnych odstępach o siebie.
II SPOSÓB: Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcję nadzienia i zlepiamy ciasto tworząc pierogi. Pierogi układamy na blaszce w pewnych odstępach od siebie.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Życzę smacznego
Bardzo dobre paszteciki, robiłam je na wigilię do pracy
Aniu cieszę się, że smakowały
Najlepszy przepis na paszteciki. Wychodzą idealne, nie za grube, z dużą ilością farszu. Przepyszne. Pierwszy raz robiłam rok temu na święta. W ciągu roku robiłam jeszcze kilkanaście razy, oczywiście teraz na święta też już dziś zrobilam
Zawsze z podwójnej porcji, bo schodzą w oka mgnieniu. Pozdrawiam 
Bardzo się cieszę, że tak smakują
Mam pytanie… Czy ciasto zostawiam do wyro śnię ciągu? I ile pasztecików jest z tej ilości składników?
Nie,.to ciasto nie wymaga wyrastania. Około 50 sztuk.
Czy jesli paszteciki robię w I wersji (2 prostokaty)to oznacza to, ze musza byc one bardzo waskie, jak rozumiem? Pani wygladaja jak malutkie, czyli max 5 cm powiedzmy jeden prostokat przed sklejeniem? Zastanawiam sie jak to technicznie ogarnac
Nie, nie muszą być bardzo wąskie? Możemy pokroić nawet na dłuższe kawałki. Tak naprawdę wielkość nie ma znaczenia. Trzeba będzie tylko kontrolować czas pieczenia – bo większe będą się piekły chwilkę dłużej.
Czy paszteciki można mrozić lub Pani próbowała je mrozić?
Cały czas mrożę
Robię od razu więcej i część zawsze zamrażam. Najpierw na tacce, a gdy już zamarzną to chowam je do foliowej torebki.
Twój komentarz
Ja je wyciągam albo na nic do lodówki albo na blat i czekam aż się rozmrożą. Podgrzewam później chwilkę w mikrofali
Bardzo polecam! To nasze ulubione paszteciki.