Kruche ciastka z lemon curd

Piekłam je z marmoladą. Wówczas pisałam Wam, że na pewno prędzej czy później upiekę je w wersji cytrynowej. Zamiast marmolady - jako nadzienie użyłam lemon curd, który zrobiłam 2 dni wcześniej. Ciastka wyszły pyszne, kruchutkie, idealne do wiosennej kawki.

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Więcej przepisów na kruche ciasteczka

Kruche ciastka z lemon curd

Kruche ciastka z lemon curd

Pyszne i dość łatwe w przygotowaniu okrągłe kruche ciasteczka.

Kruche ciastka z lemon curd

Składniki (30 sztuk):

  • CIASTKA:
  • 200g masła,
  • 90g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 300g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • DODATKOWO:
  • około 6 łyżek lemon curd
Kruche ciastka z lemon curd - składniki

Kruche ciastka z lemon curd - składniki

Przygotowanie:

Przygotowujemy lemon curd z TEGO przepisu.

Lemon curd

Lemon curd

CIASTKA: Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po kolei po jednym żółtku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do dobrego połączenia składników.

W ciastku robimy wglębienie

W ciastku robimy wgłębienie

Z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy okrągłe kuleczki. Jedna kuleczka ważyła u mnie około 22g. W ciasteczkach robimy wgłębienie i wkładamy do środka odrobinę lemon curd. Wgłębienie robiłam końcem drewnianej łyżki.

Wgłębienie wypełniamy lemon curdem

Wgłębienie wypełniamy lemon curdem

Lemon curdu nie kładziemy aż do samego rantu wgłęnia, bo może wypłynąć podczas pieczenia. Zostawiamy odrobinę luzu na górze ciastka.

Kruche ciastka z lemon curd

Kruche ciastka z lemon curd

Ciasteczka pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im ostygnąć dopiero ściągamy z blaszki. Smacznego!

Kruche ciastka z lemon curd

Kruche ciastka z lemon curd

Jeśli przygotujesz kruche ciastka z lemon curd to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź