Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki przygotowujemy bardzo często. Ich wielbicielką jest moja mama. Najczęściej są to paszteciki z mięsem. Drugim farszem, który bardzo lubimy są suszone grzyby i kiszona kapusta. Paszteciki, które dziś Wam prezentuję mogą przygotować osoby, którym nie udało się ususzyć leśnych grzybów. Bazą dobrych pasztecików jest ciasto, które w tym przypadku robi się bardzo szybko. Wystarczy posiekać ze sobą wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Nie musimy czekać aż ciasto urośnie. Od razu możemy z nim pracować. Jesienią i zimą paszteciki podajemy z czerwonym barszczem. A wiosna i latem z zupą botwinkową:

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

SKŁADNIKI (48-54 sztuki):

  • CIASTO:
  • 500g mąki,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki śmietany gęstej 18% (około 100g),
  • 125g masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Szczypta soli,
  • 1 jajko+1 łyżka mleka – do posmarowania pasztecików,
  • FARSZ:
  • 1kg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Majeranek,
  • 1-2 łyżeczki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ: Pieczarki dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Pod koniec dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pieczarki i smażymy razem kilka minut aż cała woda z nich wyparuje. Wówczas dodajemy 2 łyżki masła i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy razem nożem. Wówczas dodajemy pokruszone drożdże i chwilkę siekamy do połączenia. Kolejno dodajemy całe jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto.

Do mąki dodajemy masło i siekamy nożem.

Do mąki dodajemy masło i siekamy nożem

Dodajemy świeże drożdże.

Dodajemy świeże drożdże

Dodajemy jajka, żółtka i śmietanę.

Dodajemy jajka, żółtka i śmietanę.

Paszteciki możemy przygotować na 2 sposoby.

I SPOSÓB: Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3mm. Na prostokącie układamy porcję farszu, przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy łączenia. Ostrym nożem kroimy otrzymany wałek na kawałki około 2cm. Kroić możemy również pod kątem. Układamy je blaszce do pieczenia w pewnych odstępach o siebie.

II SPOSÓB: Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcję nadzienia i zlepiamy ciasto tworząc pierogi. Pierogi układamy na blaszce w pewnych odstępach od siebie.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).

Życzę smacznego 🙂

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Może spodobają Ci się także:

PASZTECIKI Z MIĘSEM

PASZTECIKI Z WOŁOWINĄ

PASZTECIKI SEROWE Z GRZYBAMI

KRUCHE PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM





12 komentarzy

  1. Bardzo dobre paszteciki, robiłam je na wigilię do pracy

    • cukiereczek

      Aniu cieszę się, że smakowały 🙂

  2. Najlepszy przepis na paszteciki. Wychodzą idealne, nie za grube, z dużą ilością farszu. Przepyszne. Pierwszy raz robiłam rok temu na święta. W ciągu roku robiłam jeszcze kilkanaście razy, oczywiście teraz na święta też już dziś zrobilam 😀 Zawsze z podwójnej porcji, bo schodzą w oka mgnieniu. Pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że tak smakują ❤️

  3. Mam pytanie… Czy ciasto zostawiam do wyro śnię ciągu? I ile pasztecików jest z tej ilości składników?

    • cukiereczek

      Nie,.to ciasto nie wymaga wyrastania. Około 50 sztuk.

  4. Czy jesli paszteciki robię w I wersji (2 prostokaty)to oznacza to, ze musza byc one bardzo waskie, jak rozumiem? Pani wygladaja jak malutkie, czyli max 5 cm powiedzmy jeden prostokat przed sklejeniem? Zastanawiam sie jak to technicznie ogarnac 🙂

    • cukiereczek

      Nie, nie muszą być bardzo wąskie? Możemy pokroić nawet na dłuższe kawałki. Tak naprawdę wielkość nie ma znaczenia. Trzeba będzie tylko kontrolować czas pieczenia – bo większe będą się piekły chwilkę dłużej.

  5. Czy paszteciki można mrozić lub Pani próbowała je mrozić? 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek