"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dzisiaj na sernik z jesiennym akcentem. Jest to sernik o pięknym, żółtym kolorze z brązową polewą udekorowany świeżymi figami i kuleczkami z białej czekolady. Sernik dyniowy, bo o nim mowa, to jeden z moich ulubionych jesiennych serników. Jest kremowy i delikatny. Nie pęka. Wychodzi równy jak stół. Co więcej, jest dość szybki i prosty do przygotowania. Wystarczy zmiksować tylko ze sobą kilka składników i masa serowa jest gotowa. Sam spód też przygotujecie ekspresowo, bo jest to spód ciasteczkowy czyli zmielone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Aby przygotować taki sernik potrzebujemy puree z dyni. Puree z dyni to po prostu zmiksowana, upieczona do miękkości dyni. I do wypieków z dynią gorąco polecam Wam odmianę Hokkaido. Używam praktycznie tej do słodkich wypieków dyniowych.
Sernik dyniowy udekorowałam polewą kajmakową, którą doskonale znacie z sernika kajmakowego. Bardzo lubię połączenie dyni i karmelu.
Więcej przepisów na ciasta z dynią
Niezwykle kremowy, delikatny, pyszny sernik z jesiennym akcentem. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Sernik dyniowy z polewą kajmakową
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 250g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 80g masła,
- MASA SEROWA:
- 300g puree z dyni,
- 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie,
- 5 jajek,
- 2 żółtka,
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530g),
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (75g),
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- POLEWA KAJMAKOWA
- 170g masy kajmakowej,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, puree z dyni i śmietanę kremówkę wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.
* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
** Mleko skondensowane słodzone używam najczęściej z Gostynia.
*** Zamiast mleka skondensowanego można dać półtorej szklanki cukru czyli około 300g.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i puree z dyni. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Sernik ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 90 minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie to polewamy go polewą i chowamy do lodówki.
POLEWA KAJMAKOWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować mikserem. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik.
Upiekłam sernik w wersji halloweenowej i dodałam na wierzch krem cynamonowy ze skórką pomarańczową zamiast polewy oraz trochę dekoracji 🎃 Wyszedł super wysoki i kremowy!
Pięknie się prezentuje! 😍 Bardzo mi miło
Dobre. Myślę, że nie raz je powtórzę. Jak zawsze lekko zmodyfikowałam. Dodałam posypkę cykrowa i skórkę pomarańczy.
Pychotka ♥️
Sernik przepyszny,polaczenie dyni,mleka skondensowanego i sera jest idealne.Kremowa konsystencja .Sernik rozplywa sie w ustach.Bardzo polecam ten przpis..
Ślicznie dziękuję! Sernik wygląda pięknie 🙂
Sernik wyszedł obłędny. Bardzo polecam wszystkim do korzystania z przepisów ponieważ warto się inspirować takimi osobami jak Pani. Poprostu nic jak brac się do działania. Pięknie dziękuje za tak inspirujące przepisy z tego bloga.
Dziękuję ślicznie za takie ciepłe słowa ! 🙂
A sernik wygląda jak marzenie, piękny.
Mam swój sprawdzony przepis na sernik dyniowy, trochę inne składniki , ale przyznaję że Pani przepis wydaje mi się baaardzo dobry. Następnym razem wypróbuję 😉
Gorąco polecam 😍