Naleśniki z maślanką

Ciasto na naleśniki przygotowuję najczęściej to samo sprawdzone kilkadziesiąt razy. Przepis na nie znajdziecie m.in. TUTAJ. Jako blogerka kulinarna uwielbiam smakować ciągle to nowych przepisów. Dlatego na blogu znajdziecie różne ciasta naleśnikowe np. czekoladowe, bananowe, twarogowe, kokosowe bezglutenowe, a nawet ziemniaczane. Naleśniki z maślanką to kolejna odmiana od tradycyjnych naleśników. Są bardziej delikatne i elastyczne od zwykłych naleśników. Bardzo dobrze się smażą. Będą nadawały się świetnie do zwijania (np. do krokietów). Możemy podawać je na słodko lub wytrawnie.

Naleśniki z maślanką

Naleśniki z maślanką

SKŁADNIKI (8 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • Tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce umieszczamy wszystkie składniki. Mieszamy je do połączenia. Masa naleśnikowa powinna być jednolita, bez grudek. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

Rozgrzewamy suchą patelnię. Smarujemy ją niewielką ilością tłuszczu i smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron.

Życzę smacznego  :)

Naleśniki z maślanką

Naleśniki z maślanką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij