Naleśniki z maślanką

Ciasto na naleśniki przygotowuję najczęściej to samo sprawdzone kilkadziesiąt razy. Przepis na nie znajdziecie m.in. TUTAJ. Jako blogerka kulinarna uwielbiam smakować ciągle to nowych przepisów. Dlatego na blogu znajdziecie różne ciasta naleśnikowe np. czekoladowe, bananowe, twarogowe, kokosowe bezglutenowe, a nawet ziemniaczane. Naleśniki z maślanką to kolejna odmiana od tradycyjnych naleśników. Są bardziej delikatne i elastyczne od zwykłych naleśników. Bardzo dobrze się smażą. Będą nadawały się świetnie do zwijania (np. do krokietów). Możemy podawać je na słodko lub wytrawnie.

Naleśniki z maślanką

Naleśniki z maślanką

SKŁADNIKI (8 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • Tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce umieszczamy wszystkie składniki. Mieszamy je do połączenia. Masa naleśnikowa powinna być jednolita, bez grudek. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

Rozgrzewamy suchą patelnię. Smarujemy ją niewielką ilością tłuszczu i smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron.

Życzę smacznego  🙂

Naleśniki z maślanką

Naleśniki z maślanką





2 komentarzy

  1. Te naleśniki to mistrzostwo! Wyszły obłędnie puszyste i mięciutkie! Przepis na stałe zagościł w moich przepisach:)

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ❤️

Pozostaw odpowiedź cukiereczek