Naleśniki twarogowe

Nie mogło zabraknąć w Tygodniowym Maratonie Naleśnikowym naleśników na słodko 🙂 Takimi naleśnikami na pewno zaskoczycie rodzinę. Nie są to klasyczne naleśniki z serem, które wszyscy znają, ale naleśniki, których ciasto zawiera twaróg. Są słodziutkie, mięciutkie. Najbardziej smakowały nam podane z dżemem wiśniowym. Będą idealne na śniadanie, a także deser czy obiad na słodko, polecam 😉

Naleśniki twarogowe

Naleśniki twarogowe

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 200g mielonego sera twarogowego,

  • 100g cukru,

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,

  • 175ml mleka,

  • 75ml wody,

  • 3 duże jajka,

  • 250g mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • Szczypta soli,

  • 1 łyżka oliwy,

  • Olej do smażenia,

  • Do podania: dżem, cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem do białości. Nie przerywamy miksowania i stopniowo dodajemy mielony twaróg. Kolejno dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i wodę. Na końcu dodajemy 1 łyżkę oliwy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łączymy je z ciastem naleśnikowym. Mieszamy razem do połączenia składników. Nie mieszamy zbyt długo, aby piana nie opadła. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Nakładamy porcję ciasta i smażymy rumiane naleśniki z obu stron na wolnym ogniu. Naleśniki podajemy od razu z ulubionym dżemem, oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Naleśniki twarogowe

Naleśniki twarogowe

Naleśniki twarogowe

Naleśniki twarogowe

Naleśniki twarogowe

Naleśniki twarogowe





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź