Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jest bardzo puszyste i mięciutkie. Zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia. A w połączeniu z budyniem i kruszonką smakuje po prostu rewelacyjnie! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny drożdżowy wypiek.

Ciasto to przygotowane jest z dodatkiem maślanki zamiast mleka. Oprócz tej małej zmiany jego przygotowanie niczym nie różni się od zwykłego ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy rozczyn, później wyrabiamy ciasto i odstawiamy do dwukrotnego wyrastania (pierwsze w misce, a drugie w blaszce). Bardzo często przygotowuje drożdżówki z budyniem. Pomyślałam więc, czemu nie wyłożyć budyniu na ciasto drożdżowe. Ten pomysł okazał się hitem. Na wierzch wysypałam kruszonkę i do piekarnika. Podczas pieczenia w domu unosił się piękny zapach. I co Wam powiem to Wam powiem, ale to połączenie jest genialne! A przy tym, ciasto jest dużo szybsze i prostsze do zrobienia niż tradycyjne drożdżówki. Maślane i puszyste ciasto, delikatny i kremowy budyń, a na wierzchu chrupiąca maślana kruszonka. Pokochacie to ciasto od pierwszego kęsa!

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Więcej przepisów na ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jest bardzo puszyste i mięciutkie. Zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia. A w połączeniu z budyniem i kruszonką smakuje po prostu rewelacyjnie!

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 600g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 120g cukru,
  • 150ml maślanki,
  • 50ml wody,
  • 150g masła,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej,
  • 70g cukru,
  • 70g masła,
  • Szczypta soli,
  • BUDYŃ:
  • 500ml mleka,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

BUDYŃ: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Budyń zdejmujemy z ognia. Przykrywamy go i odstawiamy do przestudzenia. Przed wyłożeniem na ciasto może być letni. Nie musi być całkowicie zimny.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł.

Podrośnięty rozczyn na ciasto

Podrośnięty rozczyn na ciasto

W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne.

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość

Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość

Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy budyń. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.

Na ciasto wykładamy budyń i kruszonkę

Na ciasto wykładamy budyń i kruszonkę

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Życzę smacznego!

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Jeśli przygotujesz ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Wspaniały ,prosty przepis….uwielbiam drożdżowe

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🤗

  2. Z tego przepisu, ale tym razem z truskawkami. Przepyszne! I zamiast maślanki kefir.

    • cukiereczek

      Pięknie wyszło 😉 Uwielbiam to ciasto!

Zostaw odpowiedź