Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka kakao,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 200g sera trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- 2,5 łyżki cukru pudru,
- 200g jagód + do dekoracji
Do miski wkładamy suche składniki. Dodajemy jajko i mleko i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron na patelni (na małej ilości oleju).
Z tej porcji wychodzi 8 cienkich naleśników. Mascarpone i twaróg ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy umyte i osuszone jagody i delikatnie mieszamy. Każdy z naleśników smarujemy serkiem. Wierzch posypujemy cienko cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi jagodami. Podajemy od razu. Życzę smacznego 🙂