Czekoladowe naleśniki z jagodami i mascarpone

Ponieważ sezon jagodowy trwa w najlepsze to chcę Wam dziś zaproponować naleśniki z jagodami. Znajdziecie w nich wszystko co najlepsze: kremowy serek, słodkie, świeże jagody i czekoladowy smak. Myślę, że taki deser, śniadanie czy kolacja zadowoli niejedno podniebienie 🙂 Przygotowuję się je bardzo prosto, szybko, a naprawdę są pyyyyszne 😉 Spróbujcie koniecznie ;))
Jeśli macie ochotę na jeszcze coś z jagodami to zajrzyjcie do placków z jagodami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 200g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 200g jagód + do dekoracji
Przygotowanie:

 

Do miski wkładamy suche składniki. Dodajemy jajko i mleko i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron na patelni (na małej ilości oleju).

Z tej porcji wychodzi 8 cienkich naleśników. Mascarpone i twaróg ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy umyte i osuszone jagody i delikatnie mieszamy. Każdy z naleśników smarujemy serkiem. Wierzch posypujemy cienko cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi jagodami. Podajemy od razu. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź