Muffinki dyniowe to smak jesieni. Na straganach i w sklepach można już kupić dynie Hokkaido, która jest idealna do wypieków. Wystarczy ją upiec i zmiksować, aby otrzymać dyniowe puree. Takie puree można wykorzystać do słodkich i wytrawnych potraw.
![Muffinki dyniowe](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Muffinki-dyniowe-1-scaled.jpg)
Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe są puchate, wilgotne, pachnące korzennymi przyprawami, z przepyszną orzechową kruszonką. A co więcej - są bardzo proste do przygotowania. Nie potrzebujesz do nich miksera. Wystarczy suche składniki wymieszać z mokrymi i gotowe. Przyprawa korzenna rozgrzewa, dynia nadaje pięknego koloru, a maślanka sprawia, że babeczki są wilgotne. Robotę w tym przepisie robi orzechowa kruszonka. Zapewniam Was, że będziecie wracać chętnie do tego przepisu, bo muffinki dyniowe są obłędne w smaku! Gorąco polecam na jesienne wieczory 🙂
Więcej wypieków z dynią
- Wyśmienite ciasto dyniowe
- Muffinki dyniowe z kremem kajmakowym
- Cynamonowe ciastka dyniowe
- Drożdżówki dyniowe z serem
![Muffinki dyniowe](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Muffinki-dyniowe-scaled.jpg)
Muffinki dyniowe
Aby je przygotować nie potrzebujesz miksera. Wystarczy tylko suche składniki wymieszać z mokrymi przy pomocy łyżki czy rózgi. Muffinki są mięciutkie, puszyste, o wspaniałym słonecznym kolorze z kruszonką, która rewelacyjnie chrupie.
Wyśmienite muffinki dyniowe
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO NA MUFFINKI:
- 250g mąki pszennej,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g),
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100g cukru trzcinowego,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 100g oleju,
- 240g puree z dyni,
- 180g maślanki,
- 1 duże jajko,
- KRUSZONKA ORZECHOWA:
- 45g masła,
- 30g orzechów pekan,
- 3/4 łyżeczki cynamonu,
- 25g mąki pszennej,
- 50g cukru trzcinowego,
PRZYGOTOWANIE:
Zobacz TUTAJ jak przygotować puree z dyni.
KRUSZONKA ORZECHOWA: Orzechy pekan drobno siekamy. Masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z orzechami, cukrem trzcinowym i cynamonem. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia.
* Zamiast orzechów pekan można użyć orzechów włoskich.
![Przygotowanie kruszonki z orzechami pekan](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Przygotowanie-kruszonki-z-orzechami-pekan-scaled.jpg)
Przygotowanie kruszonki z orzechami pekan
CIASTO NA MUFFINKI: Wszystkie składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
![W jednej misce mieszamy suche, a w drugiej mokre składniki.](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/W-jednej-misce-mieszamy-suche-a-w-drugiej-mokre-składniki.-scaled.jpg)
W jednej misce mieszamy suche, a w drugiej mokre składniki.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i przyprawy. Do drugiej miski wbijamy jajko i dodajemy maślankę, olej i puree z dyni. Mieszamy rózgą do połączenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia. Ciasto rozkładamy pomiędzy 12 papilotek (do każdej papilotki około 80g ciasta).
![Przygotowanie muffinek dyniowych](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Przygotowanie-muffinek-dyniowych-scaled.jpg)
Przygotowanie muffinek dyniowych
Na wierzch wykładamy kruszonkę. Kruszonkę staramy się wykładać na środek muffinki. Lekko dociskamy ją do ciasta. Muffinki pieczemy około 20-23 minuty, do suchego patyczka. Smacznego!
![Muffinki dyniowe](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Muffinki-dyniowe-2-scaled.jpg)
Muffinki dyniowe