Loksze to tradycyjne słowackie naleśniki przygotowane z ciasta ziemniaczanego pieczonego na blasze lub smażonego na suchej patelni. Najczęściej podawane są na wytrawnie z pastą z gęsiej wątróbki. Ja podałam je na słodko. Jako farsz wykorzystałam powidła śliwkowe oraz mak. Do nadzienia można dodać również bakalie, a gotowe naleśniki polać miodem bądź syropem. Placki wyszły bardzo smaczne, podajemy je na ciepło. Zimne placki twardnieją. Wystarczy je odgrzać w piekarniku, aby zmiękły.

Składniki:

 

  • 600g ziemniaków,
  • 200g  mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta  soli,
  • smalec lub roztopione masło,
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych,
  • mak,
  • cukier puder,

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy je, obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy jajko, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek podsypując stolnicę mąką. Rozgrzewamy patelnię i rumienimy placki z obu stron na suchej patelni, na wolnym ogniu. Należy uważać, aby placki się nie przypaliły, ewentualnie posmarować patelnię cienko tłuszczem.




Od razu po upieczeniu placki smarujemy roztopionym smalcem (najlepiej gęsim) bądź masłem (wówczas placki zmiękną i będą się łatwo zwijać), a następnie powidłami śliwkowymi. Następnie posypujemy mielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Zwijamy naleśniki i od razu podajemy. Naleśniki trzymamy w cieple, zimne twardnieją. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków. Być może trzeba będzie dodać jej odrobinę więcej lub mniej.
2) Farsz można wzbogacić o orzechy, bakalie, a same placki polać przed podaniem miodem bądź różnymi syropami.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij