Donaty na maślance

Przepis na te donaty mam w swoim zeszyciku już dokładnie od 11 lat 🙂 Nie wiem czemu nie dodałam go jeszcze na bloga. Nadrabiam więc zaległości i w ostatki 2024 roku częstuje Was szybkimi donatami przygotowanymi z ciasta maślankowego.

Donaty są kruche z zewnątrz, a miękkie w środku. Robi się je dość szybko. Samo przygotowanie ciasta to około 10 minut. Wystarczy tylko zmiksować składniki po kolei. Następnie ciasto chłodzimy przez 30 minut, aby się lepiej wałkowało. Ciasto podsypujemy odrobinę mąką i od razu po wycięciu kształtów możemy przejść do smażenia.Polecam po usmażeniu polać je czekoladą. Takie smakują nam najbardziej.

Donaty na maślance

Donaty na maślance

Donaty najlepiej smakują w dniu przygotowania. Niezjedzone warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Więcej przepisów na okrągłe pączki

Donaty na maślance

Donaty na maślance

Są kruche z zewnątrz, a miękkie w środku. Robi się je ekspresowo. Samo przygotowanie ciasta to około 10 minut. Następnie je chłodzimy, aby się dobrze wałkowało. Od razu po wycięciu kształtów możemy przejść do smażenia.

Donaty na maślance

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru (140g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 60g miękkiego masła,
  • 1 szklanka maślanki (250ml),
  • 500g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 2/3 łyżeczki soli,
  • DODATKOWO:
  • około 50g mąki do posypywania,
  • tłuszcz do smażenia,
  • około 200g czekolady do polania

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy przez około 5 minut na najwyższych obrotach miksera na puch. Dodajemy maślankę i masło. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do dobrego połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto przykrywamy i chowamy do lodówki na 30 minut.

Donaty na maślance

Donaty na maślance

Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 7-10 mm. Szklanką i kieliszkiem wycinamy donaty. Smażymy je od razu na rumiano na rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Czekoladę rozpuszczamy i maczamy w nich donaty. Dowolnie ozdabiamy. Smacznego!

*Donaty najlepsze są w dniu przygotowania.

Donaty na maślance

Donaty na maślance

Jeśli przygotujesz donaty na maślance to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź