Bostock z borówkami

Daj drugie życie chałce lub ciastu drożdżowemu i przygotuj pyszny francuski bostock!

Co zrobić z chalką czy ciastem drożdżowym, które straciło swoją świeżość? Do tej pory najlepszym rozwiązaniem było przygotowanie tostów francuskich. Ale dziś mam dla Was nową ciekawą propozycję na ich wykorzystanie. Są to bostocki czyli kawałki chałki zapiekane z nadzieniem migdałowym (frangipane), owocami i płatkami migdałowymi. Całość jest dość szybka i prosta do przygotowania. Po zapieczeniu uzyskujemy słodziutkie maślane kawałki chałki z soczystymi owocami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. To jest pyszne!

Bostock z borówkami

Bostock z borówkami

Bostocki można podawać na śniadanie czy drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako poobiedni deser czy podwieczorek. Podawaj je na ciepło np. w towarzystwie lodów i kwaśnej śmietany. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do 2 dni. Wystarczy je przez chwilkę podgrzać w mikrofali.

Bostock z borówkami

Bostock z borówkami

Składniki na bostock z borówkami

Aby przygotować bostock z borówkami potrzebujesz:

  • chałkę - chałka nie powinna być świeża, ale jedno- lub dwudniowa. Równie dobrze możesz wykorzystać chleb tostowy czy ciasto drożdżowe.
  • mielone migdały - są bazą nadzienia migdałowego. Mielone migdały to inaczej mąka migdałowa.
  • płatki migdałów - wciśnij je w nadzienie migdałowe, aby "nie spadły" podczas pieczenia.
  • borówki - ale sprawdzą się także inne owoce np. maliny, truskawki, jagody, a nawet warzywa tzn. rabarbar.
  • cukier - nadaje odpowiedniej słodyczy. Używamy go do nadzienia migdałowego i do syropu.
  • jajko - wystarczy tylko 1 jajko o rozmiarze L. Koniecznie w temperaturze pokojowej.
  • mąkę pszenną - tylko 1 łyżka do nadzienia migdałowego.
  • skórkę startą z cytryny - aromatyzuje syrop cukrowy.
Składniki na bostock z borówkami

Składniki na bostock z borówkami

Jak przygotować bostock z borówkami?

Przygotowanie bostocków jest bardzo proste i szybkie.

  1. Przygotuj syrop cukrowy - zagotuj wodę z cukrem i skórką z cytryny. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Przygotuj nadzienie migdałowe - Utrzyj masło z cukrem, następnie z jajkiem, a na sam koniec dodaj mąkę pszenną i migdałową.
  3. Ułóż chałki na blaszce i posmaruj nadzieniem migdałowym.
  4. Na chałki wyłóż borówki i płatki migdałowe. Zapiecz na rumiano w 180 stopniach.

Pamiętaj, aby składniki do nadzienia migdałowego miały temperaturę pokojową.

Płatki migdałów wciśnij w nadzienie migdałowe.

Bostock z borówkami

Bostock z borówkami

Więcej przepisów na francuskie desery

Bostock z borówkami

Bostock z borówkami

To będzie Twoje nowe ulubione śniadanie na słodko! Bostock to połączenie tosta francuskiego z migdałowym croissantem. Przygotowałam go z borówkami, ale możesz użyć dowolnych owoców.

Bostock z borówkami

Składniki:

  • 6-8 kromek chałki,
  • SYROP:
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • NADZIENIE MIGDAŁOWE:
  • 100g masła,
  • 65g cukru (1/3 szklanki),
  • 75g mielonych migdałów,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • 1 jajko,
  • DODATKOWO:
  • 125g borówek,
  • 50g płatków migdałowych,
  • DO PODANIA:
  • lody, kwaśna śmietana, gęsty jogurt

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy plastry chałki. Każdy z plastrów nasączamy syropem. Następnie na chałce rozsmarowujemy nadzienie migdałowe zostawiając niewielkie marginesy z boków. Na środku układamy borówki, jedna przy drugiej. W boki nadzienia migdałowego wciskamy płatki migdałów. Bostocki zapiekamy około 25-30 minut, aż będą rumiane. Podajemy z lodami i kwaśną śmietaną/gęstym jogurtem.

SYROP: W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i zagotowujemy. Syrop gotujemy przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia i studzimy. Powinien być letni przed użyciem.

NADZIENIE MIGDAŁOWE: Wszystkie składniki na nadzienie migdałowe powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieszczamy w misie miksera razem z cukrem i aromatem migdałowym. Ucieramy je przez 5 minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy jajko i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy mąkę pszenną i mielone migdały. Mieszamy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia.

Jeśli przygotujesz bostock to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź