Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto w zdrowszej wersji, bo przygotowane z mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki migdałowej z bardzo małą ilością cukru (a nawet bez cukru, gdy użyjemy ksylitolu). Cała słodycz ciasta pochodzi z bananów. Ciasto jest puszyste i takie wilgotne. Jest łatwe i szybkie do przygotowania.
Lubię ciasta w zdrowszej wersji, bo można je podać nie tylko jako deser, ale także jako drugie śniadanie czy podwieczorek w towarzystwie owoców i jogurtu.
Mimo, że zawiera banany to myślę, że powinno był całkiem dobre dla diabetyków. Ponieważ oprócz bananów zawiera także migdały i olej, a więc sporą ilość tłuszczu oraz przygotowane jest na mące pełnoziarnistej. Podane z jogurtem czy skyrem nie powinno wpływać znacząco na glikemię. Ale to trzeba sprawdzić samemu i upiec ciacho.
Więcej przepisów na ciasta w zdrowszej wersji
- Pełnoziarnisty piernik bananowy
- Szarlotka orkiszowa
- Brownie z czerwonej fasoli
- Pełnoziarnisty placek z owocami
To domowe ciasto bananowo-marchewkowe jest takie wilgotne i pyszne. Świetnie będzie pasowała do niego polewa czekoladowa.
Chlebek bananowo-marchewkowy w wersji fit
Składniki:
- 3 jajka r.M,
- 3 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu,
- 3 dojrzałe banany (około 450g),
- 100g oleju,
- 200g marchewki,
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100g mąki migdałowej (czyli zmielonych migdałów),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- szczypta soli,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową tzn. należy je wyjąć z lodówki min. 2h wcześniej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
*Ciasto można też upiec w większej tortownicy o średnicy 26cm. Będzie się piekło wówczas krócej, około 35-45 minut.
W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Można dodać jeszcze odrobinę mielonego cynamonu. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Marchewki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki.
*Waga bananów i marchewki podana jest przed obraniem. Im bardziej dojrzałe banany tym słodsze będzie ciasto.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier (lub ksylitol). Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy rozgniecione banany i olej. Mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i znów mieszamy krótko, do dobrego połączenia na małych obrotach. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do keksówki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 60-70 minut, do suchego patyczka. Ciasto kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Można polać je polewą czekoladową lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.
*Do ciasta można przygotować też taką polewę: 80g masła migdałowego mieszamy z 1 łyżką cukru pudru z ksylitolu i 1 łyżką kakao.
A czy można wykonać ciasto z samej mąki pszennej pełnoziarnistej ?Z ominięciem maki migdałowej ?
Trudno mi powiedzieć, bo nie próbowałam na samej mące pełnoziarnistej. Można mąkę migdałową zamienić na zmielone orzechy laskowe.
A z samej mąki pełnoziarnistej to proponuję to ciasto https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/pelnoziarnisty-placek-z-owocami/ lub te babeczki https://gotujzcukiereczkiem.pl/muffinki/pelnoziarniste-babeczki-z-borowkami/