Fit ciasto bananowo-marchewkowe

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto w zdrowszej wersji, bo przygotowane z mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki migdałowej z bardzo małą ilością cukru (a nawet bez cukru, gdy użyjemy ksylitolu). Cała słodycz ciasta pochodzi z bananów. Ciasto jest puszyste i takie wilgotne. Jest łatwe i szybkie do przygotowania.

Lubię ciasta w zdrowszej wersji, bo można je podać nie tylko jako deser, ale także jako drugie śniadanie czy podwieczorek w towarzystwie owoców i jogurtu.

Ciasto podaje z jogurtem i owocami

Ciasto podaje z jogurtem i owocami

Mimo, że zawiera banany to myślę, że powinno był całkiem dobre dla diabetyków. Ponieważ oprócz bananów zawiera także migdały i olej, a więc sporą ilość tłuszczu oraz przygotowane jest na mące pełnoziarnistej. Podane z jogurtem czy skyrem nie powinno wpływać znacząco na glikemię. Ale to trzeba sprawdzić samemu i upiec ciacho.

Więcej przepisów na ciasta w zdrowszej wersji

Fit ciasto bananowo-marchewkowe

Fit ciasto bananowo-marchewkowe

To domowe ciasto bananowo-marchewkowe jest takie wilgotne i pyszne. Świetnie będzie pasowała do niego polewa czekoladowa.

Chlebek bananowo-marchewkowy w wersji fit

Składniki:

  • 3 jajka r.M,
  • 3 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu,
  • 3 dojrzałe banany (około 450g),
  • 100g oleju,
  • 200g marchewki,
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100g mąki migdałowej (czyli zmielonych migdałów),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • szczypta soli,
Składniki na ciasto bananowo-marchewkowe

Składniki na ciasto bananowo-marchewkowe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową tzn. należy je wyjąć z lodówki min. 2h wcześniej.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

*Ciasto można też upiec w większej tortownicy o średnicy 26cm. Będzie się piekło wówczas krócej,  około 35-45 minut.

Przygotowanie fit ciasta bananowo-marchewkowego

Przygotowanie fit ciasta bananowo-marchewkowego

W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Można dodać jeszcze odrobinę mielonego cynamonu. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Marchewki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki.

*Waga bananów i marchewki podana jest przed obraniem. Im bardziej dojrzałe banany tym słodsze będzie ciasto.

Przygotowanie fit ciasta bananowo-marchewkowego

Przygotowanie fit ciasta bananowo-marchewkowego

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier (lub ksylitol). Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy rozgniecione banany i olej. Mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i znów mieszamy krótko, do dobrego połączenia na małych obrotach. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do keksówki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 60-70 minut, do suchego patyczka. Ciasto kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Można polać je polewą czekoladową lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.

*Do ciasta można przygotować też taką polewę: 80g masła migdałowego mieszamy z 1 łyżką cukru pudru z ksylitolu i 1 łyżką kakao.

Chlebek bananowo-marchewkowy

Chlebek bananowo-marchewkowy

Jeśli przygotujesz ciasto bananowo-marchewkowe to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. A czy można wykonać ciasto z samej mąki pszennej pełnoziarnistej ?Z ominięciem maki migdałowej ?

Zostaw odpowiedź