Babeczki z tartymi jabłkami

Urocze babeczki o delikatnie cynamonowym smaku, wilgotne i puszyste - w sam raz do popołudniowej herbaty. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na jabłkowe słodkości w wersji mini. Prezentuje Wam dziś przepis na babeczki z jabłkami. Skoro są to babeczki więc powstają z ciasta ucieranego czyli przez utarcie masła z cukrem i jajkami (w odróżnieniu od muffinek),  następnie połączenie masy maślano-jajecznej z suchymi składnikami. Jabłka w tym przepisie dodajemy surowe, starte na tarce. Dodają one wilgotności i pysznego, jesiennego smaczku.

Babeczki możecie podać same albo oprószone cukrem pudrem. Babeczki będą świetną bazą do jabłkowych cupcakes. Chętnie widzę je w towarzystwie kremu śmietankowego czy serowego.

Więcej mini wypieków z jabłkami

Babeczki z tartymi jabłkami

Babeczki z tartymi jabłkami

Co powiesz na babeczki z jesiennym akcentem? To puszyste i mięciutkie babeczki wypełnione soczystymi, tartymi jabłkami, o delikatnie cynamonowym smaku. Świetnie pasują do kawy i herbaty.

Babeczki z tartymi jabłkami

Składniki (15 sztuk):

  • 220g masła,
  • 150g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • szczypta soli,
  • 5 jajek r.M,
  • 260g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 50g mielonych migdałów,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 2 większa jabłka (około 400g),
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka i jabłka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Formę muffinkową wykładamy papilotkami.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. Powinniśmy otrzymać około 300-330g startych jabłek. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.

* Do ciasta polecam użyć odmian jabłek przeznaczonych do wypieków tj. szarej renety lub antoniówki.

** Zamiast startych świeżych jabłek do ciasta można użyć prażonych jabłek - około 200g. Wówczas zmniejszamy ilość cukru do 120g, bo taki mus zawiera już dodany cukier.

W misce wymieszaj suche składniki. Jabłka zetrzyj i wymieszaj z sokiem z cytryny.

W misce wymieszaj suche składniki. Jabłka zetrzyj i wymieszaj z sokiem z cytryny.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.

* Po dodaniu jajek masę może wydawać się zwarzona. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Aby temu zapobiec przy dodaniu każdego jajka dodajemy odrobinę mąki i miksujemy na średnich obrotach miksera.

Masło utrzyj z cukrem, a potem z jajkami. Dodaj suche składniki.

Masło utrzyj z cukrem, a potem z jajkami. Dodaj suche składniki.

Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy krótko szpatułką lub łyżką do połączenia. Ciasto na babeczki jest gotowe. Przekładamy je do papilotek do 3/4 wysokości. Do jednej papilotki wkładałam około 70g ciasta.

Przygotowanie ciasta na babeczki z jabłkami

Przygotowanie ciasta na babeczki z jabłkami.

Babeczki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół tzn. do suchego patyczka.

Babeczki przechowujemy do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Babeczki z tartymi jabłkami

Babeczki z tartymi jabłkami

Jeśli przygotujesz babeczki z tartymi jabłkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź