Magdalenki (madeleines)

Kolejny francuski deser w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Magdalenki (madaleines) to słynne francuskie ciasteczka o kształcie muszli. Pieczemy je w specjalnych foremkach. Na rynku możemy dostać foremki silikonowe lub metalowe. Sama posiadam foremkę metalową. Ciasto na magdalenki robimy dzień wcześniej. Ciasto najpierw chłodzi się w lodówce, a dopiero następnego dnia pieczemy ciasteczka. Do przygotowania magdalenek potrzebne jest nam gotowane masło czyli masło noisette. To dzięki temu masłu ciasteczka smakują tak pysznie. Przed upieczeniem każdej kolejnej porcji ciasteczek musimy foremkę schłodzić w lodówce. Ciasteczka oprószamy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Najlepsze są w dniu przygotowania. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

SKŁADNIKI (48 sztuk):

  • 250g jajek (4 jajka klasy L)
  • 150g cukru,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 150g mąki pszennej typ 450,
  • 4g proszku do pieczenia (1 łyżeczka),
  • 150g masła noisette (otrzymanego z około 250-275g masła),

PRZYGOTOWANIE:

Masło noisette: Około 250-275g masła przekładamy do rondelka. Roztapiamy je i gotujemy na wolnym ogniu aż do momentu osiągnięcia temperatury 144 stopni. Wówczas wyłączamy ogień i masło przecedzamy przez drobne sitko. Do naszych ciasteczek będziemy potrzebowali 150g gotowanego masła wystudzonego do temperatury 40 stopni.

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny i mieszamy rózgą do połączenia. Wówczas dodajemy masło i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do naczynia, naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Następnego dnia foremkę do magdalenek natłuszczamy cienką warstwą masła. Foremkę wkładamy do lodówki, aby się schłodziła min. przez 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Ciasto nakładamy do foremki za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Ciasta nakładamy tak do 2/3 foremki. Jeśli piekarnik jeszcze się nie nagrzał, a ciasto mamy już w foremce to foremkę z ciastem wkładamy do lodówki.

Gdy piekarnik nagrzał się do 220 stopni to wkładamy nasze ciastka i zmniejszamy od razu temperaturę do 185-190 stopni. Pieczemy ciastka około 10 minut.

Po upieczeniu czekamy kilka minut i delikatnie wyjmujemy nasze ciastka. Foremkę myjemy, smarujemy masłem i ponownie chłodzimy przed upieczeniem kolejnej porcji.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Posiadam foremkę metalową z 16 wgłębieniami na ciasteczka.

Magdalenki (madeleines)

Magdalenki (madeleines)

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij