Witam w "Weekendowej Cukierence" i zapraszam na pyszne criossants 🙂 Te francuskie rogaliki nie mają sobie równych. Warto poświęcić kilka godzi w kuchni na ich przygotowania, aby następnego dnia cieszyć się smakiem tych maślanych pyszności. Świetnie smakują same, ale mile widziane są w towarzystwie konfitury, masła i kawy bądź gorącej czekolady.
SKŁADNIKI:
- 30g masła,
- 10g świeżych drożdży,
- 3 łyżeczki mleka w proszku,
- 4 łyżki cukru (60g),
- 8g soli (1,5 łyżeczki),
- 420g mąki pszennej, typ 450,
- 170ml letniej wody,
- 250 g masła o temperaturze pokojowej,
- 2-3 żółtka do posmarowania,
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: W garnuszku roztapiamy 30g masła i studzimy. Do miseczki kruszymy drożdże. Dodajemy mleko w proszku, sól, cukier. Dodajemy wodę i mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Wówczas wlewamy rozpuszczone masło i stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Ciasto wyrabiamy na stolnicy kilka minut, powinno być gładkie i elastyczne.
Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
KROK 2: Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby opadło. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto po tym czasie ponownie uderzamy pięścią i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
KROK 3: 125g miękkiego masła ucieramy kilka minut na puszystą masę.
KROK 4: Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować na prostokąt o boku trzy razy dłuższym niż drugi. Masło rozłożyć na środku prostokąta, mniej więcej na 1/3 powierzchni.
Masła nie układamy aż do samego brzegu, bo wypłynie nam przy wałkowaniu.
Ciasto składamy na 3 tzn. chwytamy za koniec prostokąta i przykrywamy część z masłem.
Chwytamy za drugi koniec prostokąta i przykrywamy resztę. Dokładnie zlepiamy boki tak powstałego placka. Złożone ciasto odwracamy o 90 stopni i rozwałkowujemy na prostokąt o jednym boku trzy razy dłuższym niż drugi. Ciasto składamy na 3 podobnie jak poprzednio tyle, że tym razem nie dajemy żadnego masła.
Złożone ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażarki. A następnie wkładamy jeszcze na 1 godzinę do lodówki.
KROK 5: Ponownie ucieramy na puszystą masę 125 g masła i powtarzamy wszystkie czynności z kroku 4. Ciasto jest gotowe.
KROK 6: Ciasto rozwałkowujemy na grubość 6 mm. Wykrawamy trójkąty i zwijamy rogale, układamy je na blaszce.
Gotowe rogaliki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Rogale zostawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie ponownie smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 5 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku. Obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Ciasto przygotowane po kroku 5 może leżeć w lodówce nawet 3 dni.
- Rogale można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Wówczas rano od razu wstawić je do piekarnika, bowiem urosną w nocy w lodówce.
- Temperatura zależy od piekarnika. Być może trzeba będzie ją obniżyć do 180 albo 170 stopni. Rogale powinny być rumiane.
- Podczas zwijania rogale można nadziać np. czekoladą bądź konfiturą.
- Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, aby nie wypłynęło przy wałkowaniu.