Tosty francuskie (na słodko)

Takie proste, a takie pyszne! Uwielbiamy śniadania na słodko, zwłaszcza w weekendy. Tosty francuskie to sztandarowa potrawa kuchni francuskiej. Są to plastry bułki lub kromki chleba tostowego maczane w jajku roztrzepanym z mlekiem i smażone na rumiano na maśle. Gotowe tosty podajemy z dużą ilością owoców oraz cukrem pudrem lub syropem klonowym. Jesienią i zimą, gdy trudniej o truskawki, maliny czy jagody, warto wybrać banany, granat, winogrona czy kaki. Jak widzicie, takie śniadanie jest szybkie i proste do przygotowania, a jakie efektowne!

Tosty francuskie (na słodko)

Tosty francuskie (na słodko)

SKŁADNIKI:

  • 1 chałka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100ml mleka,
  • Masło do smażenia
  • DODATKOWO:
  • Owoce np. banan, granat, maliny, jagody, borówki, brzoskwinie,
  • Syrop klonowy lub cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Chałkę kroimy na plastry grubości 1,5-2cm. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i cukier. Roztrzepujemy je widelcem.

Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Plastry chałki maczamy z obu stron w rozkłóconym jajku z mlekiem i cukrem. Wkładamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony tzn. na rumiano.

Gdyby masło na patelni zaczęło się przypalać to należy patelnię ostrożnie przetrzeć ręcznikiem papierowym i rozgrzać nową porcję masła. Smażymy na wolnym ogniu, aby masło za szybko się nie przypaliło.

Tosty układamy na talerzu, posypujemy owocami i polewamy syropem klonowym (lub oprószamy cukrem pudrem).

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast chałki można użyć bułki paryskiej lub chleba tostowego.

Tosty francuskie (na słodko)

Tosty francuskie (na słodko)





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź