Puszyste placuszki z soczystymi jabłkami, posypane grubą warstwą cukru pudru - lubimy je na pewno wszyscy 🙂 Możemy je zrobić z dodatkiem proszku do pieczenia, sody albo drożdży. W przypadku drożdży otrzymamy przepyszne racuchy jabłkowe. Do ciasta możemy dodać rodzynki czy suszoną żurawinę.
1) Moim ulubionym przepisem na placuszki z jabłkami jest przepis na puszyste racuchy z jabłkami. Jest to numer 1 na moim blogu już od 5 lat 🙂 Te placuszki są super szybkie do przygotowania - dodajemy do nich proszek do pieczenia. Rosną jak szalone, są pulchne i słodziutkie. Ich sekret tkwi w długim ubijaniu jajka z cukrem. Smażymy je na wolnym ogniu, aby doszły w środku.
2) Jeśli mam więcej czasu to stawiam na drożdże przygotowuję racuchy drożdżowe z jabłkami. Mama robiła je bardzo często w okresie jesienno-zimowym. Zjadaliśmy jeszcze ciepłe, takie były najlepsze Kontynuuje tę tradycję i robię je najczęściej na kolację lub deser po obiedzie. Całe szczęście jabłka są dostępne przez cały rok więc można je smażyć na okrągło.
3) Kolejnym przepisem, który chce Wam zaproponować są lekkie placuszki jogurtowe. W tych plackach plasterki jabłek dodajemy dopiero w trakcie smażenia. Są one bardzo dekoracyjne. Nie wysmagają one dodawania zbyt dużo tłuszczu na patelnię podczas smażenia. Dzięki dodatkowi jogurtu wychodzą bardzo delikatne w smaku. Możemy podać je same lub polane syropem klonowym.
4) Bardzo często zdarza mi się także przygotowywać placuszki z jabłkami na zsiadłym mleku. Dzięki nim możemy wykorzystać mleko, które nam skwaśniało.
Placki na zsiadłym mleku robię na 2 sposoby. Pierwszy przepis pochodzi ze zbiorów mojej babci od strony taty. Jest to przepis na puszyste placki na zsiadłym mleku. Zajadałam się nimi zwłaszcza podczas zimowych ferii. Są puszyste, mają słodko-kwaśny smak (kwaśne mleko+cukier puder). Są idealne na deser po obiedzie lub podwieczorek. Najlepiej smakują w długie jesienne wieczory A przy tym są szybkie i proste do przygotowania.
Drugi sposób na placki na zsiadłym mleku znalazłam w starej książce kucharskiej. Przepis ten ma ponad 30 lat. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy wprost do ciasta. Placuszki te mają staropolską nazwę - ołatki z jabłkami. Są pyszne, również mają słodko-kwaśny smak.
5) Placuszki z jabłkami możemy przygotować także z dodatkiem kefiru. Placuszki kefirowe z jabłkami przygotujecie bez użycia miksera. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać rózgą kuchenną i dodać pokrojone w plasterki jabłka. Szybko i pysznie, polecam!
6) Puszyste, a jednocześnie kruchutkie. Słodkie i przepyszne - tak w kilku słowach mogę opisać placki maślankowe z jabłkami i żurawiną. Są już odpowiednio słodkie, nie wymagają żadnych dodatków.
7) Zdrowsza wersja placków z jabłkami to placuszki owsiane z jogurtem naturalnym. Ekspresowe do przygotowania, puszyste i wilgotne.
Zapraszam do wspólnego smażenia placuszków z jabłkami 🙂
Hej. Czy jest szansa na dodanie ilosci i skladnikow potrzebnych do wykonania tych racuchow? Na poprzedniej stronie bylo, a tutaj nie ma 🙁 a one sa takie pyszneeee
Witam, aby zobaczyć przepis na racuchy trzeba kliknąć w link 🙂 Linki są pogrubione 🙂 Przeniosą Panią do konkretnego przepisu )
Ewentualnie proszę spojrzeć na kategorię placki lub pączki i racuchy – po prawej stronie.
Pozdrawiam
Ach, jak ja uwielbiam placki z jabłuszkami. Najlepsze co może być na świecie. Raj dla podniebienia! Wspaniale wyglądają.
Na zsiadłym mleku nigdy nie robiłam. Pozdrawiam! 🙂
Dokładnie, zapraszam do smakowania 🙂