Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

Takie placki smażyła moja babcia od strony taty. Zajadałam się nimi zwłaszcza podczas zimowych ferii. Są puszyste, mają słodko-kwaśny smak (kwaśne mleko+cukier puder). Są idealne na deser po obiedzie lub podwieczorek. Najlepiej smakują w długie jesienne wieczory 😉 A przy tym są szybkie i proste do przygotowania. Dzięki nim możemy wykorzystać mleko, które nam skwaśniało.

Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 4 jabłka,
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian mąkę i mleko i miksujemy do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Wówczas dodajemy pianę z białek i delikatnie  mieszamy tylko do połączenia. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy.




Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i rozpłaszczamy ją formując zgrabnego placuszka. Placki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Ogień nie może być zbyt duży, bo placki spalą się z wierzchu, a nie doją w środku. Po usmażeniu placki przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Z podanych proporcji wyjdzie około 30-35 placków.

2) Smak placków możesz wzbogacić szczyptą cynamonu.

3) Do ciasta możesz dodać także rodzynki, około 2 łyżek.

4) Jeśli nie dysponujecie zsiadłym mlekiem to możecie użyć maślanki lub kefiru.

Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

Placki na zsiadłym mleku z jabłkami

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź