Puszyste racuchy z jabłkami

Te racuchy sprawdzą się na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet deser. Ich przygotowanie to tylko chwilka. Myślę, że wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zaskoczeniem pewnie będzie dla Was, że można przygotować tak puszyste, mięciutkie racuchy bez drożdży, a jednak 🙂

Cieszę się, że natknęłam się na ten przepis kiedyś w kalendarzu kulinarnym. Teraz przygotowujemy je bardzo często 🙂 Co więcej, można je przygotowywać przez okrągły rok i urozmaicać np. dodać rodzynki bądź jabłka zastąpić innymi owocami.

Składniki:

 

  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki  mąki,
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1 duże jabłko,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego 😉
Uwaga: Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.




71 komentarzy

  1. Pyszne 🙂 Robię je bardzo często, moja rodzina je uwielbia 🙂

    • Ewa

      Moje racuszki z podwójnej porcji:)

      • cukiereczek

        Pysznie wyglądają ❤️

  2. wszyscy je lubimy, są proste i szybkie do przygotowania, polecam 🙂

  3. Wychodzą pyszne. Ja daję 2 jajka i trochę cynamonu. Uwielbiam i polecam ! 🙂

  4. Zrobiłam wczoraj na kolację, są meeega pyszne, polecam 🙂
    Ciasto wychodzi bardzo gęste i trzeba smażyć na małym gazie, aby doszły w środku.

  5. niebo w gębie!!!! 🙂

  6. pyszne i szybkie do przygotowania, ja dodałam jeszcze rodzynki 🙂

  7. Dopiero zacźynam przygodę w kuchni i nie wiem co zrobić by były puszyste. Moje wychodzą płaskie i zbite…

    • cukiereczek

      trzeba miksować długo jajko z cukrem, kłaść małe porcje ciasta, smażyć na wolnym ogniu 🙂

  8. Mmmmmniam 🙂 rzeczywiście pyszne 🙂 juz zrobione i zjedzone, córcia zadowolona 🙂 dziękuję

    • cukiereczek

      bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam

  9. Są mega pyszne!!! Ciasto wychodzi dość gęste i trzeba smażyć na wolnym ogniu, ale warto, są pyszne 😉 🙂 🙂

  10. Właśnie takiego przepisu szukałam, szybkie i bardzo smaczne racuchy

    • cukiereczek

      dziękuję 🙂

  11. Racuchy pierwsza klasa 🙂 Najlepszy przepis jaki dotychczas sprawdziłam i na zawsze pozostane przy nim 🙂 Polecam wszystkim ….mnim, mniam….Pozdrowionka

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂 cieszę się, że tak smakują 🙂
      Pozdrawiam ciepło 🙂

  12. Zrobiłam je wczoraj na deser dla rodziny, wyszły puszyste i przepyszne 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  13. Mogę dopytać ile sztuk wychodzi Ci na oko z tego przepisu? 🙂

    • cukiereczek

      około 20-25 sztuk 🙂 zależy jakie duże smażę 😉

  14. Czy mogę do ciasta dodać rodzynki?

    • cukiereczek

      tak – około 1-2 łyżki

    • Czy zamiast jabłek można dodać borówki?

      • cukiereczek

        Pewnie. Smacznego 😍

  15. Przepis na racuchy to sposob na pyszny podwieczorek czy danie obiadowe. Marzysz o puszystych plackach na sniadanie? Wyprobuj nasz przepis na racuchy, dzieki ktoremu przygotujesz je na wiele sposobow

  16. Ile wychodzi z jednej porcji?

    • cukiereczek

      20-25 sztuk

  17. cukiereczek

    Zdjęcie przesłała Pani Monika G.

    11944622_877409708960761_1724354470_n

  18. Pyszne, polecam 🙂

    DSC_0467

    • cukiereczek

      Aniu, ciesze się, że smakowały 🙂

  19. Autorka Nie ma pojęcia o gotowaniu 2 szklanki mąki i 2 jajka???? placki wyjdą gumowe!!!!! Na jedno jajko przypada ok. 70 g mąki 🙂

    • cukiereczek

      Magda, żeby wyrazić opinię o plackach trzeba je najpierw usmażyć. Przygotuj je, a przekonasz się, że nie są gumowate, a puszyste

  20. Najlepsze na świecie!!! Wcale nie gumowe czy inne zdziwiania, zrobiłam tak samo jak w przepisie i jest rewelacja !!

    • cukiereczek

      Angelika bardzo mnie cieszy, że placki Ci smakują 🙂 My je bardzo lubimy i smażę je raz w tygodniu, co najmniej 🙂

  21. I jeszcze zdjęcie

    20170504_140547

    • cukiereczek

      i dziękuję za zdjęcie 🙂

  22. Cukiereczku ! Kolejny raz nie zawiodłam się na Twoim przepisie 🙂
    Nie przepadam za racuchami ale postanowiłam wypróbować Twój przepis bo miałam wszystkie składniki w domu.
    Są przepyszne podałam je z cukrem pudrem i dżemem a na zimno smakują jeszcze lepiej idealnie nadają się na upalne dni 🙂
    Bardzo Ci dziękuję za to, że można znaleźć tyle inspirujących przepisów uwielbiam gotować sprawia mi to ogromną radość ale czasami brakuje już pomysłu więc wtedy z chęcią wpadam na Twoją stronkę.
    Serdecznie pozdrawiam 🙂

    18763007_1334288723323647_1889746772_n

    • cukiereczek

      Iskierko, bardzo dziękuję za cudowny komentarz! Jest mi niezmiernie miło 🙂 Dla takich komentarzy warto prowadzić bloga! Cóż mogę więcej napisać, polecam się na przyszłość 🙂
      Ciepło pozdrawiam,
      Kasia

  23. Właśnie zrobione i niemalże w mgnieniu oka zjedzone. :).
    Robiłam pierwszy raz i naprawdę były pyszne! Dzięki za super przepis! Będę z niego częściej korzystać.

    • cukiereczek

      Basiu, cieszę się ogromnie, że racuszki Ci smakowały 🙂 Polecam się na przyszłość!

  24. Witam,
    patrząc na tak liczne komentarze planuję zrobić dzisiaj na obiad właśnie te racuchy, zastanawiam się jednak jak grubą warstwę ciasta należy nakładać na patelnię by były puszyste ale i usmażone w środku?
    Dziękuję za odpowiedź 🙂

    • cukiereczek

      Witam,
      Ja zazwyczaj kładę jedną łyżkę ciasta i lekko ją rozpłaszczam. Aby doszły w środku trzeba smażyć je na małym ogniu. Myślę, że już po pierwszej partii dojdziesz do wprawy i wyczujesz ile ciasta i jak długo smażyć 🙂
      Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  25. Pat

    Ubijamy jajko, czy bialko? 🙂
    (Przepraszam za glupie pytanie)
    Pozdrawiam!

    • cukiereczek

      Pat ubijamy całe jajko 🙂

  26. Mega! Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Bede robic regularnie: )

    20180109_183130

    • cukiereczek

      Basiu cieszę się, że racuchy smakowały 🙂

  27. Wczoraj zrobiłam racuszki. Były pyyyyszne! A córka (3 latka) stwierdziła że to najlepsze placuszki na świecie 🙂 przepis ląduje w ulubionych!

    • cukiereczek

      Jest mi niezmiernie miło 🙂

  28. Robiłam dzisiaj są pycha!

    3195439C-4383-4066-BC65-1476A8A6F928

    • cukiereczek

      Sylwka wyglądają pyyysznie 🙂

  29. Pycha !!! A z malinkami jakie..mmmmm rewelacja!!! Polecam

    • cukiereczek

      Natka cieszę się, że smakowały 🙂

  30. Ktoś chyba pożyczył sobie pani zdjęcie na fb

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=599208037161086&id=504421026639788

    • cukiereczek

      To prawda, dziękuję za informację.

  31. Czy można wszystkie składniki podwoić , chce zrobić większą ilość ?

    • cukiereczek

      Tak 🙂

  32. Dziękuję

  33. po raz kolejny, robie racuchy z tego przepisu i jak zawsze wychodza pyszne.Ten przepis jest najlepszy

    • cukiereczek

      Dorota serdecznie dziękuję za miły komentarz <3

  34. Ola

    Zawsze robiłam racuchy na drożdżach jak robiła moja mama i babcia. Wczoraj pierwszy raz spróbowałam tych. Mogą być, ale bez rewelacji. A porównaniu do drożdżowych, ciasto jest strasznie gęste, racuchy wychodzą jak dla mnie twarde, nie ma w nich puszystości jak w drożdżowych mimo dobrze ubitego jajka. Może i robi się je szybko, ale jednak wolę poczekać na wyrośnięcie ciasta. Może kiedyś z braku czasu zrobię te jeszcze raz, ale poddaję to pod wątpliwość.

  35. Ewa

    Wykorzystałam przepis, ale lekko go zmodyfikowałam. Dałam 2 jajka, dwa duże jabłka i więcej mleka, ponieważ ciasto wyszło bardzo gęste. . Urosły i były pyszne. Usmażyłam 35 placuszków. Polecam.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

  36. Czy ciasto mozna zrobic wcześniej zeby stało gotowe i dopiero smarzyc racuchy za godzine albo dwie ??

    • cukiereczek

      Raczej nie. To ciasto powinno być wykorzystane od razu po przygotowaniu.

  37. Mm

    Wyszły słabe, robiłam z dużo lepszego przepisu. Dziecko wcale nie chciało jeść a innymi się zajadaliśmy.

    • cukiereczek

      Przykro mi. Nam bardzo smakują. Ale dla dzieci to polecam bardziej placki na maślance. Wiem z doświadczenia, że dzieci nie lubią placków z kawałkami np. owoców.

Zostaw odpowiedź